Tegsnäs bygger TPL-lager i Umeå

Trävaru- och logistikföretaget Tegsnäs Group planerar att expandera sin TPL-verksamhet med ett nytt lager på Västerslätt i Umeå. Förutom logistiklokaler ska fastigheten även innefatta kontorshotell och egna kontor. “Vi siktar på att även ta in e-handlare som kunder”, säger vd Jimmy Nilsson.

2020 öppnade Tegsnäs Logisics första TPL-lager i Vindeln, nu satsar bolaget i Umeå.

Tegsnäs Group grundades 1907 som en skidtillverkare i Tegsnäset i Vindelns kommun och har de senaste åren breddat verksamheten inom flera områden: Förutom Tegsnässkidan, en jakt och turskida i trä som fortfarande tillverkas och säljs i uppåt 1 000 par om året via egen e-handel, och med en sidoverksamhet som återförsäljare av “Jörn-kängan” så producerar bolaget allt träprodukter för industrier, specialemballage och byggvaror till bostadshus. Bolaget har också TPL-verksamhet, där man sköter logistik och lagring åt olika industrikunder, som drivs genom dotterbolaget Tegsnäs Logistics. 2020 byggde bolaget en 1 250 kvm stor logistikanläggning i Vindeln med närmare 3 000 pallplatser.

– Det började med att vi behövde mer lagerytor för vår egen verksamhet, bland annat för skidorna, sen såg vi en affärsmöjlighet i att även hjälpa andra industriföretag i Vindeln med logistik och olika kringtjänster. Det har gått bra, och nu är planen att expandera verksamheten till Umeå, berättar Tegsnäs Groups vd Jimmy Nilsson.

Jimmy Nilsson. Foto Tegsnäs Group

I Vindeln har bolaget dels sin egen logistik, men hanterar även lagring åt andra företag, inte minst insatsvaror till industritillverkning som reservdelar och gjutgods. I Umeå planerar bolaget att bygga en ny 800 kvm stor kontors- och logistikfastighet som ska stå klar under 2025 om allt går enligt planen. I tisdags godkände Umeå kommun Tegsnäs köp av en tomt på Västerslätt för ändamålet.

– Vi har haft sikte på Umeå ett tag och har letat mark rätt så länge. Dels har vi en del anställda som behöver kontor i Umeå, så tanken är att dels bygga ett kontorshotell för både våra egna behov och externa kunder, och sen skapa ytterligare en logistikhubb för vår TPL-verksamhet. Planen är att även öppna för fler kunder som har behov av TPL-tjänster i Umeå, både i industrin, tomten ligger ju nära bangården och det finns många företag som har behov av TPL-tjänster i regionen. Men målbilden är också att hjälpa exempelvis e-handlare som behöver hjälp med logistiken.

E-handelslogistik är inget nytt för Tegsnäs – skidorna man tillverkar säljs uteslutande via egen e-handel.

– Vi hade försäljning via återförsäljare tidigare, men har styrt om mot att enbart ha egen e-handel. Främst säljer vi i Sverige, men det kan komma beställningar från hela världen. Sen är det ju inte bara skidor vi säljer där, det är mycket tillbehör också.

Totalt har Tegsnäs Group omkring 40 anställda i sina olika verksamheter, och koncernen omsätter omkring 250 miljoner SEK.

Av Hilda Hultén