Wanda tar in 63 miljoner

Norska startupen Wanda vill digitalisera ditt förråd, genom att erbjuda lagringstjänster år privatpersoner med hämting och leverans vid dörren – vilket de menar är en grundbult för minskad konsumtion av nya varor och ett mer cirkulärt samhälle. Nu tar man in 63 miljoner i kapital från norska investeringsfonden Norselab och fastighetsbolaget Fredensborg.

I början av året lanserade Wanda sina tjänster i Stockholm, som första plats utanför Norge. Wanda hyr ut förrådsutrymme till privatpersoner och företag i storstäder, som i sin tur hyrs av företag som råkar ha tomma lokaler. Via företagets logistikplattform kan kunder boka hämtning eller lämning av det som ska förvaras och företaget står för all logistik med egna chaufförer.

Wanda ska ge människor i städer enklare, billigare och mer flexibel tillgång till utrymme – och dessutom erbjuda tjänster för underhåll, reparation och delning. Tidigare i år har Wanda inlett ett samarbete med XXL som innebär att kunder som förvarar sportutrustning hos Wanda kan, via deras plattform, få underhållsservice från XXL. Först ut gäller det cyklar och skidor.

Bolaget tar nu in kapital från Norselab och Fredensborg, för att vidareutveckla sin egen teknik, bredda sitt erbjudande och expandera i Europa. Norselab lanserade nyligen sin andra tillväxtfond ”Meaningful Equity ll” där målet är att investera i snabbväxande företag med positiv klimatpåverkan.

– Detta är en perfect match för oss på Wanda. Norselab och Fredensborg är två starka tillskott som med sin erfarenhet, nätverk och expertis kommer att ge oss en stark skjuts framåt när det kommer till att produktutveckla ännu mer mot det cirkulära samt expandera i Sverige och Europa, kommenterar Emmy-Lou Ferreira Dos Santos, vd på Wanda i Sverige.

Wanda menar att deras typ av tjänster har en viktig plats i övergången till ett mer cirkulärt samhälle då utrymmes- och logistikproblem ofta de största hindren för effektiva och användarvänliga delnings- och uthyrningslösningar.

– Det är fantastiskt att se hur våra kunder reagerar på en tjänst som löser verkliga problem i vardagen. Förare från 18 nationaliteter levererar kundupplevelser i världsklass varje dag – och vi ser fram emot att ta en ledande roll i att utveckla framtidens logistiksystem, kommenterar Emmy-Lou Ferreira Dos Santos.

Wanda är idag verksamma i Stockholm, Oslo och Stavanger. Det finns redan planer på ytterligare expansion.