Westport utvecklar vätgasmotor i samarbete med Scania

Westport Fuel Systems har ingått samarbete med Scania om att utveckla en av Scanias motortyper för vätgasdrift. Det är Westports system HPDI 2.0 (High Pressure Direct Injection) som ska kombineras med Scanias senaste motormodell. De första testresultaten förväntas under andra halvan av 2021.

Westport Fuel Systems är en ledande leverantör till den globala motorindustrin av avancerade komponenter för bränsletillförsel och system som används vid gasbränslen. De ingår nu ett samarbete med Scania för att utveckla en av Scanias motortyper för vätgasdrift med Westports system HPDI 2.0 (High Pressure Direct Injection).

– Det här är en spännande utveckling av vår patenterade teknik som kan vara ett ekonomiskt, konkurrenskraftigt alternativ till bränsleceller. Minskningen av utsläppen av växthusgaser är ungefär densamma för de två typerna av drivlina, kommenterar Anders Johansson, vice vd för Heavy Duty OEM inom Westport och baserad i Göteborg.

– Vi investerade tidigt i vätgasteknik. Det vi nu lär oss i detta forskningsprojekt kommer framöver att göra det möjligt för oss att skapa de bästa erbjudandena för våra kunder, kommenterar Eric Olofsson, Senior Technical Advisor på Scania Powertrain Research & Technology.