Wihlborgs satsar på logistik i Landskrona

En ny detaljplan gör det möjligt för Wilhlborgs att påbörja bygget av en 15 000 kvm stor logistikbyggnad i Landskrona, med möjlighet att bygga 20 meter högt. Planen är att sätta spaden i marken så snart man hittat en hyresgäst. 

– Det är brist på ytor i den här storleken, så det känns jättekul att vi lyckats skapa den här möjligheten, säger Lina Knutsson, fastighetsutvecklare på Wihlborgs. 

Wihlborgs är en av Sveriges största logistikfastighetsägare med ca 600 000 kvm logistikfastighetsyta i beståndet, som uteslutande ligger i Öresundsregionen. Wihlborgs logistikverksamhet är främst inriktad på mixfastigheter i topplägen runt Öresund, främst Helsingborg, Malmö, Lund och Köpenhamn. Fokus ligger främst på att bygga upp kluster med bra arbetsplatser i flexibla lokaler med hög användbarhet över tid. 

Lina Knutsson. Foto Wihlborgs

– När det gäller logistik ligger mycket fokus på mindre lokaler och citynära logistik. Men efterfrågan på lite större fastigheter är stor, samtidigt som det är brist på mark för sådana etableringar, så det känns kul att det börjar röra på sig, säger Lina Knutsson. 

Ny detaljplan klubbad

Fastigheten Bilrutan 5 ligger nära E6 i östra Landskrona och har funnits i Wihlborgs ägo länge, tillsammans med en handfull andra, mindre utvecklingsbara tomter i närheten på totalt 36 000 kvm markyta. Den 26 april klubbade Landskrona kommun igenom en ny detaljplan för området, som innebär att Bilrutan 5 får betydligt bättre byggmöjligheter för logistik. 

– I den detaljplan som låg för det här området tidigare så skar en väg rätt igenom den här fastigheten, vilket gjorde den svår att utveckla på ett bra sätt. Nu har vi fått till en planändring, som innebär att vi kan utnyttja tomten optimalt och som dessutom tillåter en bygghöjd på 20 meter totalt, vilket möjliggör automation. Det är ju något som efterfrågas både inom logistik och industri, säger Lina Knutsson.

I avvaktan på ny detaljplan har Wihlborgs valt att gå lite under radarn med tomten, som enligt henne är en riktig kanontomt. 

– Det här är en liten doldis, som nog många inte känner till. Flera olika typer av verksamhet som passar in, så vi går ut ganska brett med den här tomten. Men min förhoppning är att vi ska kunna locka nytt blod till Öresundsregionen, och gärna logistik. 

Hett etableringsläge

Landskrona räknas sedan 2022 till logistikläget Helsingborgsregionen, som i år hamnade i topp på listan över Sveriges 25 bästa logistiklägen 2022, en position Göteborgsregionen alltid haft tidigare år. De senaste åren har utvecklingen tagit fart i regionen; något som spillt över på Landskrona. Bland annat har Axfood, Na-kd och Thomas Cook etablerat nya lager i Landskrona, och rykten går om att danska DSV planerar för en storetablering på orten, där man sedan tidigare har omfattande TPL-verksamhet. 

– Det är ju otroligt kul att den här regionen hamnar i topp, och Landskronas tillväxt inom logistik är ju en starkt bidragande orsak till att Helsingborg knep förstaplatsen från Göteborg. Det här är ett helt fantastiskt läge för logistiketableringar, säger Gustaf Damberg, associate director på Colliers Sverige, som har fått uppdraget att hyra ut fastigheten för Wihlborgs räkning. 

– Tomten ligger otroligt nära E6, och bygghöjden är ju en “usp” som inte många har. Jag tror att intresset kommer att vara stort, det är högt tryck både från hyresgäster och investerare på logistik i den här regionen, fortsätter han. 

Byggtiden beräknas till omkring 14 månader. 

Av Hilda Hultèn