Zalando börjar sälja second hand

Zalandos second hand-tjänst “Pre-owned” lanseras i Sverige och sex andra länder den 22 april. Tjänsten gör det möjligt för kunder att byta in och handla begagnade kläder direkt på plattformen.

Från och med den 22 april utökar Zalando kategorin “Pre-owned” till sju nya europeiska marknader. Med utökningen kommer kunder i Sverige, Italien, Tjeckien, Finland, Danmark, Irland och Österrike kunna byta in och handla kvalitetskontrollerade begagnade kläder direkt på plattformen. Tjänsten lanserades för ett halvår sedan och är en del i företagets vision att vara den ledande plattformen för mode i Europa. Efterfrågan på second hand har ökat och plattformen har nu 75 000 tillgängliga artiklar.

– Med ”Pre-owned” skapar vi ett alternativ där modeartiklar kan leva vidare med annan kund och vi ser utökandet av den kategorin till sju nya marknader som ett enormt viktigt steg mot vårt mål om att vara utgångspunkten för mode. Det är även en del av vårt mål där vi arbetar mot att förlänga livslängden för 50 miljoner modeartiklar fram till 2023, vilket Zalando åtagit sig att göra för hållbarhetsstrategin do.MORE. Dessutom pilottestar vi plastfria förpackningar för alla beställningar från Pre-owned, vilket följer vårt mål om att sluta använda engångsplast, säger Torben Hansen, vice vd för återförsäljning på Zalando, i ett pressmeddelande.

Så fungerar tjänsten
Zalando tar emot varor som är i snarlikt nyskick, utan tecken på användning, från över 3 000 kända varumärken. Hela processen är enkel: Kunderna laddar upp en bild på varje vara och väljer kategori och varumärke. Om varan köptes från Zalando, kommer den automatiskt upp i segmentet för ägda varor i deras konto, med all information redan inskriven. Kunderna kan sedan se hur mycket varan är värd om de byter in den. De kan välja att antingen få beloppet som ett presentkort eller att företaget ger pengarna till välgörande ändamål.