15 inköpsexperter från Scania hjälper Karolinska köpa in utrustning

Permitterade experter från Scania hjälper nu Karolinska sjukhuset med inköp av skyddsutrustning, det rapporterar Aftonbladet.

På onsdagen kom en första leverans och i helgen kommer en ännu större från Kina, enligt ett facebookinlägg från Region Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius .

Scania har permitterat 19 000 anställda under coronakrisen. 15 inköps- och logistikexperter har nu förstärkt inköpscentralen på Karolinska universitetssjukhuset.

”De jobbar intensivt med att dammsuga marknaden på skyddsutrustning till våra anställda i vården”, skriver finanslandstingsrådet  på Facebook.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet uppger Irene Svenonius att Scania erbjudit hjälp med såväl transporter som ”världsledande kunskap” i inköp och logistik.

”Inköparna har fått fullt mandat att dammsuga marknaden efter produkter med tillräckligt god kvalitet. De är och har varit framgångsrika. Samtidigt kommer inte denna leverans att räcka utan det måste till ytterligare volymer, mycket större volymer. Samtidigt är utmaningen att hitta långsiktigt hållbara leveranser”, skriver Irene Svenonius.

Socialstyrelsen har fått rollen som nationell inköpscentral av skyddsutrustning till Sverige. På Aftonbladets fråga hur det rimmar med egna inköp av regionerna svarar Irene Svenonius så här:

”Regionerna köper också in och Socialstyrelsen ska sedan prioritera. Det råder nog ingen tvekan om att vården i Stockholm behöver skyddsutrustning här och nu”.