Grön fil för el-lastbilar hos APM terminals

Terminaloperatören APM Terminals Gothenburg vill gynna de åkerier som påbörjat sin omställningsresa till elektrifierade lastbilstransporter samt erbjuda en morot för övriga aktörer. En ny lösning ger eldrivna lastbilar ett eget körfält och prioriterad hantering på terminalen i Göteborgs hamn.

Runt 1 000 lastbilar passerar genom portarna till APM Terminals Gothenburg varje dag, ett fåtal av dem är eldrivna. Nu vill terminaloperatören och dess partners i Göteborg främja omställningen.

Den 1 mars implementeras en lösning som ger ellastbilar möjlighet till företräda genom ett reserverat körfält. De tilldelas också prioriterad hantering inne på terminalområdet.

– På APM Terminals är hållbarhet en av grundpelarna och vår egen containerhantering är fossilfri sedan flera år. Många åkerier har nu börjat elektrifiera delar av sin lastbilsflotta, en satsning som vi vill vara med och stötta. Även om vägen till helt fossilfria lastbilstransporter är lång, hoppas vi att det här upplägget kan fungera som en sporre och ett litet steg på vägen, kommenterar Brian Bitsch, kommersiellt ansvarig på APM Terminals Gothenburg.