Arnhult sågar Castellums logistikaffär

Logistikfastighetsmogulen Rutger Arnhult, som aspirerar på ordförandeposten i Castellum, sågar bolagets senaste portföljförsäljning till Blackstone i en intervju med World in Property.

– Personligen hade jag behållit fastigheterna, säger han till sajten.

I december sålde Castellum en storportfölj till Blackstone, som ett led i finansieringen av bolagets vilja att köpa norska Entra. Den första delen av affären var en logistikportfölj värd ca 5 miljarder SEK, och ytterligare en försäljning värd ca 13 miljarder SEK fanns med som villkorad ifall Entra-affären skulle gå i lås.

Trots att Entra-affären inte gick igenom valde Castellum igår ändå att sälja logistik för ytterligare 4,8 miljarder SEK till Blackstone, något Castellums vd Henrik Saxborn förklarade med att man ville ha pengar till att investera i ny logistik. Inte minst i snabb, modern e-handelslogistik i Säve.

Men Rutger Arnhult, som är en stor aktieägare i Castellum, köper inte det resonemanget och är kritisk till att den andra affären genomförs.

– Att äga mixen är som jag ser det alltid det vinnande konceptet affärsmässigt, menar Rutger Arnhult. Foto Lena Sonne

– Castellum har inte på något vis behov av att frigöra kapital, nu när man lagt försöket att förvärva Entra bakom sig. Så därav finns det ingen logisk finansiell förklaring. Jag kan inte heller förstå den industriella logiken när man säger att man säljer logistiken för att sedan ånyo investera i lite modernare logistik. Att äga mixen är som jag ser det alltid det vinnande konceptet affärsmässigt, säger han till World in Property.

Han menar att affären kommer att påverka Castellums avkastning och tillväxt negativt.

– För mig är den stabila löpande avkastningen och den årliga tillväxten i det närmaste helig. Castellum kommer nu tyvärr få det betydligt tuffare att uppfylla dessa båda. Det är mycket hård konkurrens om fastigheter inom logistik, så att enkelt ersätta denna stora volym med en ny som avkastar detsamma är snudd på omöjligt. Man kan addera nya egna projekt som ger något högre avkastning men detta tar lång tid.

Henrik Saxborn har enligt sajten avböjt att kommentera Arnhults kritik.