Aurora Botnia gör sin jungfrufärd på lördag

Wasalines nya fartyg Aurora Botnia, som ska trafikera Umeå-Vasa, levererades till Vasa i onsdags och tar sin jungfrutur i morgon, lördag. Wasalines nya fartyg är en av världens modernaste och mest miljövänliga passagerarfärjor.

Efter två år och 120 miljoner euro är Aurora Botnia på plats i Vasa. Under fredagen genomförs fartygsbytet, då den nya färjan tar över trafiken från Wasa Express. Klockan 08:00 på lördag går den första resan på turen mellan Vasa och Umeå.

– Jag skulle vilja tacka alla som varit inblandade i detta projekt, särskilt vår personal som har gjort detta möjligt, säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, i ett pressmeddelande.

Färjans kombination av landström, batteridrift, LNG från Gasum samt att den är förberedd för att köras på biogas gör att den överstiger miljökraven i Marpol-konventionen för minimering av utsläpp från fartyg. Därmed är hon den första bil- och passagerarfärjan i världen att möta kriterierna för Clean Design.

– Det är av största vikt för både kunden och miljön att bygga fartyg som står sig över tid. Fartygen vi bygger idag måste kunna användas i årtionden utan stora modifikationer eller, i värsta fall, skrotning. Aurora Botnias förmåga att använda biogas är ett sätt att möta den utmaningen, säger Jyrki Heinimaa, vd för varvet Rauma Marine Constructions, i ett pressmeddelande.

Färjan kan ta 800 passagerare och 1 500 filmeter gods.