Best Transport siktar på 50 nya elfordon under 2022

Last mile-företaget Best Transport storsatsar på att elektrifiera fordonsflottan, med 50 nya elfordon under 2022. Samtidigt testar företaget budleveranser med Volvo FL Electric.

Under 2020 gick Best Transport över till HVO100 för hemleveranser men nu tar de nästa steg i miljöarbetet: 50 elfordon ska köpas in till verksamheten under 2022. Det gäller främst implementering av fordon i de mindre fordonsklasserna, men pilottester av tunga lastbilar pågår för fullt. Bland annat testar de att utföra budleveranser i Stockholm med Volvos FL Electric.

Ellastbilen nattladdas vid företagets terminal i Spånga och har en räckvidd om 300 km på en laddning. Dagtid utför lastbilen leveranser i Stockholms innerstad. I piloten följs och utvärderas trafikledning, optimering, laddnings- och räckviddsupplevelse samt smidighet i framförande av ellastbilen.

– Jag är van vid att köra tung lastbil i Stockholms innerstad och trodde inte att det skulle vara så stor skillnad i körupplevelse med att köra på el. Men det är så otroligt mycket smidigare med ellastbil, den svarar direkt på gaspedal och att styra en så stor lastbil i stans små och trånga gator är oerhört lätt. Sedan är det såklart drivlinan som är den allra största fördelen och den positiva effekt vi får för klimatet genom att använda elfordon. Det är överordnat allt annat, kommenterar Roni Matti, åkare på Best Transport.

Best Transport utvärderar flera emissionsfria fordon för att trygga omställningen, bland annat pilottestades hem- och boxleveranser med Cakes elmopeder i juni.

– Hållbarhet är en central del i vår affärsidé och vi ska erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga och snabba leveranser som utförs på ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart sätt. Jag är väldigt stolt över det vi hittills åstadkommit genom vårt aktiva miljöarbete och jag är övertygad om att de miljöinvesteringar vi nu gör i att elektrifiera fordonsflottan kommer att få stor effekt framåt, kommenterar Niklas Knight, koncernchef på Best Transport.