Bito stämmer förre vdn

Bito-koncernen menar att de upptäckt ett underskott på 35 miljoner DKK hos sitt nordiska dotterbolag för 2019. Nu kräver företaget sin förre vd Gustaf Sandahl på ersättning för underskottet. 

Bito stämmer sin förre vd Gustaf Sandahl, efter att han lämnat bolaget för konkurrenten Stow. Foto Linkedin

Vid en genomgång av räkenskaperna för 2019 upptäckte det internationella logistikföretaget Bito-Lagertechnik Bittmann GmbH ett underskott på 35 miljoner danska kronor i sitt nordiska dotterbolag Bito Lagerteknik A/S med säte i Odense, Danmark. Nu stämmer bolaget sin tidigare vd Gustaf Sandahl, på ersättning för underskottet som de menar att han orsakat.

– Vi är övertygade om att stämningen mot vår tidigare vd (till följd av nedskrivningarna i räkenskaperna för 2019) kommer att dömas till vår fördel, säger Winfried Schmuck, vd för Bito-koncernen i Tyskland. 

Gustaf Sandahl har varit vd för Bitos nordiska dotterbolag sedan 2007 och fram till maj 2020, när han sade upp sig för att istället bli norden-vd för konkurrenten Stow Group, en position han tillträdde i januari 2021. Stow storsatsar just nu i Sverige och har under 2020 byggt upp en svensk organisation.

Dagens Logistik har sökt Gustaf Sandahl för en kommentar, hittills utan resultat.

Bitos nye Nordiske vd Torben Lüthje Hansen. Foto Christer Holte

Lüthje Hansen ny vd

För att vända utvecklingen har Bito skjutit till kapital och anställt en ny vd för den nordiska verksamheten, Torben Lüthje Hansen, som närmast kommer från chefsposition inom robot- och vindkrafts-automationsaktören Blaaholm. Han tillträdde vd-posten på Bito i november 2020. 

– Bito gjorde en stor omorganisation förra våren, och gick från ca 35 anställda till 24 idag. På grund av både den här historien och på grund av Corona så har den nordiska verksamheten ett par tuffa år bakom sig, och för 2020 kommer resultatet bli ett litet minus. Men vi satsar stort framåt i alla de nordiska länderna och anställer nu i samtliga länder. Jag är entusiastisk över mitt uppdrag för Bito och fullt inställd på att leverera ett positivt resultat för 2021. Orderboken ser bra ut både med nya och befintliga kuder, och vi ser en stor efterfrågan på våra produkter, inte minst bland e-handlare som har stora behov av att expandera sina lager och logistik till följd av coronakrisen, säger Torben Lüthje Hansen.

Bito lagersystem erbjuder lagerinredning och lösningar för optimering av varuflöden. Koncernen har ca 1 000 anställda med egna produktionsanläggningar i Tyskland och Polen.

Av Hilda Hultén