Bitos förre vd om stämningen: “Personlig räd mot mig”

Tidigare i år stämde lagerinredningsföretaget Bito sin tidigare Norden-vd Gustaf Sandahl, då man menar att han orsakat bolaget ekonomiska förluster. Nu döms Gustaf Sandahl att betala tillbaka 90 000 DKK till sin förre arbetsgivare, betydligt mindre än de miljoner man krävt. “Det här är en personlig räd mot mig från Bitos sida, eftersom jag gått till en marknadsledande konkurrent” säger Gustaf Sandahl till DL.

Tidigare i år meddelade det tyska familjebolaget inom lagerinredning, Bito-Lagertechnik Bittmann GmbH, att man vid en genomgång av räkenskaperna för 2019 upptäckt ett underskott på 35 miljoner danska kronor i sitt nordiska dotterbolag Bito Lagerteknik A/S med säte i Odense, Danmark. I början av 2021 stämde bolaget därför sin tidigare vd Gustaf Sandahl, på ersättning för underskottet som de menar att han orsakat.

– Vi är övertygade om att stämningen mot vår tidigare vd (till följd av nedskrivningarna i räkenskaperna för 2019) kommer att dömas till vår fördel, sa Winfried Schmuck, vd för Bito-koncernen i Tyskland, i januari.  

Domstolen i Sønderborg har nu meddelat sitt beslut – och de anser vissserligen att Gustaf Sandahl är skyldig sin förra arbetsgivare pengar, men inte 35 miljoner DKK – utan 90 000 kronor, för att ha skrivit upp bolagets räkenskaper på ett sett som gett honom själv mer bonus.

“Personlig räd”

Enligt Gustaf Sandahl är stämningen ett personligt räd mot honom från Bitos sida, som grundar sig i att han valt att lämna företaget för en stor konkurrent. 

Gustaf Sandahl. Foto Linkedin

– De har försökt göra mitt liv så svårt som möjligt ända sedan den dagen jag sade upp mig. Att jag valt att gå till en branschledande konkurrent är såklart inte så roligt för ett medelstort familjeföretag. Jag har ju ett enormt kontaktnät och en erfarenhet i den här branschen som tar många år att bygga upp och ersätta. 

Han poängterar också att rättens bedömning var betydligt mildare än den bild Bito målat upp: 

– De krävde mig på flera miljoner i skadestånd, men fick 90 000 danska kronor. Domstolen avvisade också deras stämningar som gällde att jag skulle ha manipulerat resultatet i egenskap av vd för bolaget, och anklagelsen att jag skulle ha missbrukat bolagets pengar för överdriven kundrepresentation. 

Han beklagar situationen som uppstått: 

– Det är såklart jättejobbigt, men jag har inte så mycket att säga mer än att det handlar om ett personligt vendetta mot mig från Bitos sida, som genom den här smutskastningen att få bort mig från marknaden. 

Bitos nordiska dotterbolag grundades 2001 och Gustaf Sandahl var vd för bolaget från 2007 och fram till 2020, när han sade upp sig för att istället bli Norden-vd för en ledande konkurrent i branschen, som just nu storsatsar på den nordiska marknaden.

Domstolen i Sønderborg anser att bolagets räkenskaper för 2019 skrivits upp så att Gustaf Sandahl kunnat erhålla en omotiverat hög bonus, som mättes mot bolagets EBIT, och Gustaf Sandahl döms nu att betala 90 000 DKK till BITO-Lagerteknik A/S. 

Enligt ett pressmeddelande från Bito hotade dock den uppkomna situationen bolagets existens, tvingade moderbolaget att skjuta till kapital till sitt danska dotterbolag och gör att man överväger att fortsätta den rättsliga tvisten med sin förre vd.  Bolaget skriver även, i ett pressmeddelande, att rekryteringen av den nye vd:n Torben Lüthje Hansen i november i fjol har “säkrat det nordiska bolagets framtida existens”, och att bolaget nu ser fram emot rekordförsäljning och även möjlig rekordvinst för 2021. 

Av Hilda Hultén