Blandade signaler från Logimat

Idag avrundas logistikmässan Logimat i Stuttgart med 1 600 utställare och tiotusentals besökare från hela världen: ”Stället att vara på” för att teknikspana lagerautomation eller att handla lagerhanteringsutrustning. DL är på plats och har pratat med flera av utställarna och besökarna, som ger en blandad bild av marknadsläget.

Den 11–13 mars pågår Logimat i Stuttgart i Tyskland: en av världens största materialhanteringsmässor som i år samlar 1 610 utställare från 40 länder och väntas locka omkring 67 000 besökare. 

– Det känns som om det blir allt mindre hårdvara och allt mer bemanning i montrarna. Och när det gäller teknik så har AMR- och AGV-sidan fullständigt exploderat: Hela hall 8 är full med sådant i år, konstaterar Öjvind Ludt, redaktör på Logistikk Inside, som är frekvent besökare av mässan.

Han får medhåll av Anita Würmser som bevakat den tyska logistikbranschen som journalist och redaktör sedan början av 1990-talet, och numera driver IFOY Awards och Logistics hall of fame.

Anita Würmser och Peter Macleod.

– Allt handlar om lagerautomation i år, och årets ”raket” är hall 8 där det är helt fullt med aktörer inom AMR- och AGV-teknik. Där hittar vi framtiden inom lagerautomation och där finns kunderna som är här för att handla, konstaterar hon.

Kineserna avancerar

Hon ser också att de kinesiska aktörerna rör sig framåt snabbt när det gäller innovation.

– För tio år sedan så kunde inte kineserna mäta sig med de europeiska leverantörerna när det gäller innovation, men de rör sig fort framåt och ligger ofta i framkant idag. Det ser vi även när det gäller nomineringar till IFOY.

Anita Würmser konstaterar också att marknaden är fortsatt tuff för intralogistik, inte minst i Tyskland:

– Fordonsindustrin har det riktigt tufft, och det ger svallvågor. Det är många som kämpar nu.

Peter MacLeod, redaktör på den brittiska branschtidningen Logistics Business, har även han bevakat logistikbranschen i många år, och han tycker att signalerna är blandade från mässgolvet i år.

– Jag pratade med en utställare idag som haft 70 procent högre ”hitrate” när det gäller leads i år än vad de brukar ha, medan en annan inte ens har en tredjedel så mycket leads som för tio år sedan. Så det är väldigt blandade budskap. Marknaden för materialhantering är fortsatt tuff runtom i världen, men det verkar skilja sig mycket mellan både leverantörer och olika regioner hur marknaden upplevs, konstaterar han.

Nöjda nordiska utställare

Mikael Holmqvist och Tobias Henriksson, Knapp.

Många leverantörer passar på att lansera sina produktnyheter i samband med Logimat, och ett av bolagen som fick till en lyckad lansering under Logimat 2025 är Knapp, vars senaste generation ”Aerobot”-lagerrobotar gjorde sitt första offentliga framträdande i bolagets monter. Lösningen, som är en lite enklare, standardiserad robotlösning, där botarna kan röra sig fritt i tre dimensioner, uppmärksammades som ”bästa produkt” vid Logimats öppningsseremoni i tisdags.

– Det är en standardlösning där man dels kan sätta in ställagen i vilken byggnad som helst, oavsett takhöjd, och där man kan starta med en enda robot om man vill och skala efter hand, berättar Tobias Henriksson och Mikael Holmqvist, marknadschef och vd på Knapp i Norden.

För dem är Logimat den viktigaste mötesplatsen på hela året:

– Det är ännu viktigare att vara här än till exempel Logistik & Transport, även för oss i det nordiska teamet: Alla befintliga och potentiella kunder som vi har dialoger med är här, det är hit man åker för att handla automation, konstaterar Tobias.

Schäfer släpper snabb-bot

Även SSI Schäfer passade på att släppa nyheter på årets Logimat: Fastbots-lösningen med supersnabba AMRer som kan ersätta transportbandlösningar.

Jenny Heinze och Hans Ekström på SSI Schäfer med den nya Fastbot-lösningen i bakgrunden.

– Det är en otroligt smart lösning, botarna navigerar i avgränsade områden utan behov av ”fasta installationer”, förklarar Hans Ekström, ansvarig för lösningsdesign i Norra Europa på SSI Schäfer, som representerade Norden-teamet tillsammans med lösningsdesign-kollegan Jenny Heinze, nya Norden-vdn Malin Schäfer och nya marknadsansvariga Louise Angel.

– Vi har massor av nordiska besökare, så det är viktigt att vara här, konstaterar Malin Schäfer.

SSI Schäfer har också knoppat av sin mjukvarutjänsteutveckling inom prediktivt underhåll, energioptimering och digitala tvillingar i ett eget bolag: ”Supply Brain”.

– Prediktivt underhåll kan spara upp emot 40 procent resurser i underhållet, så det är ett viktigt område att jobba med. Vad jag vet så är vi först bland integratörerna med att satsa på detta som separat tjänst. Vi är ett dotterbolag och i första hand jobbar vi med SSI Schäfers befintliga kunder, men på sikt kan vi bredda till även andra kunder. Vi har redan kontakt med 200 kunder och 50 har satt igång inom prediktivt underhåll, berättar Hansjörg Lerchster på Supply Brain.

Erik Finstad, Swisslog.

Swisslog: Finland är hett

I Swisslogs monter hittar vi Erik Finstad, affärsutvecklingsansvarig för Swisslog i Norden. Även han är nöjd med årets mässa:

– Vi har haft otroligt mycket att göra: mötesborden i montern var helt fullbokade de två första dagarna. För oss så är marknaden i Finland väldigt stark just nu, vi har massor projekt på gång där, och även Sverige börjar komma igång igen efter något års stiltje. Norge är dock fortfarande ganska trögt, konstaterar han.

Fredrik Nilsson, Kardex.

Fredrik Nilsson, New Business Director Nordics på Kardex ger även han en positiv bild av mässan:

– Det var fullständigt kaos igår, och i år har jag haft möten bokade med kunder från alla de nordiska marknaderna, vilket aldrig hänt förut, så jag är jättenöjd.

John Areschoug på TGW (till vänster i bild) i ett av många kundsamtal under årets Logimat.

Han upplever att även den svenska marknaden är på gång:

– Sverige börjar lossna, kunderna har varit avvaktande där, och även Danmark och Norge är helt okej. Men Finland ligger alltid lite efter som vanligt, konstaterar han.

Även det nordiska teamet hos TGW har haft fullt upp under årets Logimat.

– Vi har haft betydligt fler besökare från Skandinavien än vad vi trott, så det är otroligt viktigt att vi är här. Det är också många ”skarpa” kunder som är här för att handla, folk väljer att åka hit av en anledning, konstaterar John Areschoug, affärsutvecklingsansvarig för norra Europa på TGW.

Text och foto Hilda Hultén