CMA CGM fryser fraktpriser

Sent i torsdags gick franska containerjätten CMA CGM ut med att man fryser spotpriserna på frakt i fem månader, t o m 1 februari nästa år. Rederiet Hapag-Loyd har gått ut med att man gör detsamma.

Orsaken till att man nu fryser de skyhöga priserna på frakt är enligt CMA CGM att man “prioriterar sina långsiktiga relationer med kunderna i mötet med en oförutsedd situation inom fraktindustrin”.

Fraktpriserna mellan Sverige har stigit 840 procent det senaste året, och inget tyder på en stabilisering.

Även rederiet Hapag-Lloyd följde på fredagen med beskedet att man fryser priserna ett antal veckor, enligt asiatiska fraktsajten Splash, som kontaktat flertalet rederier för besked om hur de svarar på CMA CGMs agerande.

Beskedet från Maersk var att man jobbar för en större andel av långsiktiga kontrakt med sina kunder, en andel som nu var 60 procent av bokningar.

Analysen från investeringsbanken Jefferies, som Splash refererar till är att CMA CGM antagligen nästan redan bokat fullt kvartal 4 i år, och att frysandet av priser ska ses mer som en gest av “good will” och också ge incitament för kunder att boka långsiktiga avtal.

Av Klara Eriksson