Dagens Logistik konferenspartner till Logistik & Transport

Den 8–9 november är mässan Logistik & Transport tillbaka efter två års uppehåll, i år med Dagens Logistik som medarrangör till konferensdelen på mässan. “Huvudtemat är förändring, och vi vill skapa ett program som visar vägen framåt” säger Hilda Hultén på Dagens Logistik.

Logistiken har kanske aldrig varit mer aktuell än nu. Den globala försörjningen svajar alltmer, samtidigt som transport- och lagervolymerna växer explosionsartat. Branschen står också inför ett stålbad med inflation, krav på energiomställning och ökad hållbarhet, där nya affärsmodeller kommer att ersätta de gamla. Konferensen på årets Logistik & Transport går i förändringens tecken, med fyra huvudteman; Global försörjning, Svensk log-tech, Framtidens logistikfastigheter och Cirkulär transformation.

Hilda Hultén. Foto Michael Wall

– Det händer oerhört mycket i branschen just nu och logistik har nog aldrig varit en hetare samhällsfråga. Transformationen mot hållbara transporter, omställningen och digitaliseringen av handeln och skiftet mot nya affärsmodeller inom transport och logistik går oerhört fort, och på flera områden är Sverige världsledande inom logistikinnovation, säger Hilda Hultén, fackredaktör på Dagens Logistik och innehållsansvarig för konferensen på Logistik & Transport.

Tema omställning

Logistik & Transport går av stapeln på i Göteborg den 8–9 november, och konferensen består av fyra halvdagar, där man som medverkar kan köpa biljett till en eller alla.  Temat “Global försörjning i en ny verklighet” inleder tisdagen, följt av konferensspåret “Det svenska logtech-undret” på tisdagens eftermiddag. Onsdagen vigs åt “Framtidens logistikfastigheter” följt av “Cirkulär logistik”. 

– Vi har redan flera riktigt bra namn klara och fler tillkommer varje dag. Många är sådana vi på redaktionen redan varit i kontakt med, och som vi vet har något riktigt intressant att säga. Intresset för att vara med är jättestort – hungern att mötas har inte mattats av.

Under tisdagskvällen kommer även en gemensam mässfest att arrangeras på nya restaurang Corner, med underhållning och plats för upp till 700 gäster.

Jan Nilsson, Svenska Mässan. Foto: Niklas Maupoix

– Personligen har Logistik & Transport betytt oerhört mycket för mig genom hela min yrkesbana som logistikjournalist. Den har gett otaliga kontakter och nyhetsuppslag och att vara utan den tre år har varit tufft. Att DL får bli partner till Logistik & Transport och att vi får ansvara för programinnehållet är otroligt kul och en ära, jag är helt säker på att det här blir årets höjdpunkt och att mässan kommer att bli en succé, säger Hilda Hultén.

Rekordstort intresse för mässan

Senast Logistik & Transportmässan arrangerades var 2019, och efter två års pandemiuppehåll är det nu äntligen dags igen.

– Logistik & Transport är den enda logistikmässan som går under hösten, så branschen behöver verkligen den här mötesplatsen. Det ska bli fantastiskt att äntligen få köra igen, och det har inte varit större intresse för att medverka och ställa ut på många år. Företag ringer i princip varje dag och vi fyller utställarplatserna väldigt snabbt, det kommer att bli fullbokat, berättar Janne Nilsson, projektledare för Logistik & Transport på Svenska Mässan.

Registreringen till konferensen öppnar i juni på Logistik & Transports hemsida

Av Klara Eriksson

Urval talare, Logistik & Transport 2022:

Urval av talare, Logistik & Transport: Övre raden fr v: Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden. Fredrik Hassel, senior advisor, SAAB. Aurore Belfrage, grundare Sustechable. Birna Odefors, vd Maersk Skandinavien. Tom Andersson, utredare Trafikanalys
Andra raden fr v: Ali Ghoce, vd och grundare, Gordon Delivery. Christofer Rosengren, CTO, X Shore. Eva van den Plujim Kok, Head of research, Prologis. Hans Sahlin, chef logistik, Castellum. Johanna Söderlund, projektledare Link 40, Next Step Group

Konferensteman Logistik & Transport 2022:

Global försörjning  i en ny verklighet, Tisdag 8 november: 09.30-12.00

Pandemi, krig och naturkatastrofer. Riskerna och störningarna ökar i de globala försörjningskedjorna, och årtionden av stabila nätverk av billiga transporter och ökad  global handel är kanske ett minne blott. Hur ska företag tänka kring sin försörjning i en osäker omvärld, och hur ser framtidens försörjningsnätverk ut när verkligheten plötsligt förändras. 

Det svenska logtech-undret, Tisdag 8 november: 13.00-16.30 

Sverige leder innovationsligan och toppar listan över hur mycket riskkapital som investeras i transportrelaterade bolag i Europa. Bara under 2021 investerades 4 miljarder USD i svenska transporttech-fenomen som Northvolt, Einride, Instabox och Heart Aerospace. Varför är Sverige så framstående inom transportrelaterad innovation, och hur kommer de här bolagen att påverka framtiden inom hållbara, digitaliserade transporter? 

Framtidens logistikfastigheter: Från lagerlådor till digitala mobilitetskluster, Onsdag 9 november: 09.30-12.00

Behovet av logistikytor bara växer, drivet av e-handelns tillväxt, den cirkulära omställningen och behovet av att säkra produkttillgång. Ytbehovet driver också ökad lagerautomation, och i omställningen mot ett elektrifierat, digitaliserat transportsystem ställs allt högre krav på fastigheterna vad gäller hållbarhet, energiförsröjning och utformning.  Vilken roll har fastigheter och logistikområden i omställningen och hur ser framtidens affrsmodeller för logistikfastigheter ut? 

Eldrivet och cirkulärt – när händer det? Onsdag 9 november: 13.00-15.30

Elektrifieringens hjul snurrar allt fortare, och många står handfallna inför de enorma investeringar och alla teknikval som behöver göras när logistiken och transportsystemet ska gå från fossildrivet och linjärt till hållbart och cirkulärt. Fordonsindustrin satsar miljarder på att utveckla nya drivlinor, samtidigt som samhället skriker efter gröna energikällor, laddinfrastruktur och elkapacitet. Hur ska klimatmålan nås, vilka aktörer blir drivande, vad innebär den cirkulära omställningen för framtidens försörjning.