DB Schenker köper 2 000 eTrailers

DB Schenker har tecknat ett avtal med Trailer Dynamics och Krone Commercial Vehicle Group om att köpa 2 000 av deras elektrifierade trailer. DB Schenker kommer successivt rulla ut släpvagnarna i sitt europeiska nätverk med start 2024.

Släpvagnarna har en elektrisk drivning som stödjer dragfordonet och ökar räckvidden på ellastbilar.

– Användningen av eTrailers ger oss en fördel i övergången till en helt CO2-fri flotta och kommer vara en permanent del av vår kommersiella fordonsflotta på sikt. Det här markerar ett viktigt steg i våra ansträngningar att minska vårt miljöavtryck till noll, kommenterar Wolfgang Janda, vice vd och chef för network & linehaul management på DB Schenker.

Släpvagnarna kan utrustas med batterier på 300 kWh, 450 kWh eller 600 kWh. Detta kan utöka räckvidden för elektriska lastbilar med upp till 500 km, samtidigt som det minskar bränsleförbrukningen för konventionella diesellastbilar. De beräknas minska CO2-utsläppen med upp till 40 procent.

Släpvagnarna har en elektrisk drivning som gör det möjligt att stödja körningen av dragfordonet. En specialutvecklad komponent använder ett patenterat sensorsystem för att fastställa kördynamiken mellan släp och dragfordon. Systemet gör det också möjligt att återvinna energi vid inbromsning.

Vagnarnas körsystem fungerar oberoende, vilket innebär att inget gränssnitt med dragfordonet krävs. De kan dessutom kombineras och användas med lastbilar från alla tillverkare och flera bränslen.