DWS i ny miljardaffär – köper Elgigantens lager

Savills IM har sålt Elgigantens 112 000 kvm stora, automatiserade centrallager i Torsvik för cirka 1,4 miljarder SEK till DWS, den tyska investeringsfond som nyligen köpte Coops lager i Eskilstuna.

Elgigantens nordiska centrallager lager i Torsvik söder om Jönköping har byggts ut och automatiserats i flera etapper sedan det först byggdes 1997. Den sista utbyggnaden skedde 2016, då ett 12 000 kvm stort höglager med en OSR-skyttellösning från Knapp installerades, en investering på en halv miljard. Idag mäter byggnaden 107 000 kvm i golvyta och totalt 112 000 kvm uthyrningsbar yta.

Höglagerdelen i Elgigantens 112 000 kvm stora lager i Torsvik är ett välkänt landmärke vid E4 söder om Jönköping. Foto Hilda Hultén.

Savills IM köpte fastigheten genom en portföljaffär 2014, då man sammanlagt köpte 10 nordiska logistikfastigheter av norska NRP (Ness, Risan & Partners), där den svenska delen i portföljen bestod i fyra fastigheter, då värda sammanlagt 1,8 miljader SEK.

Säljer för 1,45 miljader

Nu säljer Savills Investment Managemnt Elgigantens lager vidare till tyska Deutsche Banks investeringsfondbolag DWS, som köper fastigheten genom sin tyska handelsfastighetsfond för 141,6 miljoner Euro, vilket motsvarar 1,45 miljarder SEK.

– Vi utnyttjade den starka efterfrågan på stora logistikfastigheter för att sälja det här logistikkomplexet. Jönköping är ett av de viktigaste logistiklägena i Sverige med mycket låga vakansgrader. Vi har insett värdet av det här fullt, och långsiktigt, uthyrda logistikcentrat och säljer i enlighet med strategin för fonden och våra investerares intressen, kommenterar Peter Broström, Nordenchef på Savills IM.

Jönköping är ett av de viktigaste logistiklägena i Sverige med mycket låga vakansgrader.

DWS utökar i Sverige

DWS köpte nyligen även Coops nya centrallager som är under uppförande i Eskilstuna, och ska vara i full drift 2024.

– Detta förvärv utökar vår närvaro i Sverige och inom logistiksektorn ytterligare, kommenterar Ronen Ribak, chef för fastighetstransaktioner på DWS i Europa.

– Vi kommer att fortsätta att fokusera på tillgångar med starka hyresgästprofiler på väletablerade platser med tillgång till stora konsumentmarknader över hela Europa.

Savills agerade rågivare till Savills IM i affären.

Av Hilda Hultén