E-handlaren Bythjul köper Däckskiftarna

Nordens största däck- och fälgvaruhus, Bythjul, går ihop med Däckskiftarna som med 72 stationer för däckbyte över hela Sverige länge varit en av de främsta inom branschen. Tillsammans siktar bolagen på att skapa Nordens främsta köpupplevelse av däck och fälgar.

E-handlaren Bythjul, med 11 000 kvm lager i Brunna, och Däckskiftarna har länge tillhört ledarna inom den svenska däck- och fälgmarknaden. Bythjul blir nu majoritetsägare i Däckskiftarna som därmed blir ett dotterbolag till Bythjul. I samband med sammanslagningen kommer Bythjuls vd, Claes Kjelldorff, att bli ansvarig för de båda företagen medan Däckskiftarnas styrelseordförande, Alexander Yavuz, blir styrelseordförande för Bythjul och Däckskiftarna.

Ambitionen är att behålla de två varumärkena mot kund och nu tillsammans utveckla skapa Nordens mest kundanpassade köpupplevelse.

Claes Kjelldorff och Alexander Yavuz. Foto Bythjul.

– Genom att gå ihop med Däckskiftarna får Bythjul det personliga kundbemötandet, däckhotell och servicenätverk medan Däckskiftarna krokar arm med en erfaren e-handel med Nordens största däckvaruhus. Det är en perfekt match, kommenterar Claes Kjelldorff, vd för Bythjul.

Bythjul Norden AB grundades 2002 och säljer däck online till kunder i Sverige och Norden och omsatte 2022 ca 500 miljoner kronor. Sedan 2015 ägs det av Mobivia, som driver Europas största fristående verkstadskedjor med verksamhet i 21 länder och fler än 20 000 anställda.

Däckskiftarna i Sverige AB grundades 2011 och är en franchisekedja med pop-up stationer på stora parkeringsplatser till dagligvaruhandeln. Idag finns 72 däckskiftarstationer runt om i landet som drivs av 17 franchisetagare. Företaget har haft en stark tillväxtresa och under 2022 var systemförsäljningen bland franchisetagarna cirka 265 miljoner kronor.

– Sammanslagningen ligger helt i linje med vår strategi att komplettera vår online-affär med fysisk närvaro och därmed stärka vår service till kunderna. Vi ser fram emot att erbjuda kunderna en smidigare upplevelse med en helhetslösning där vi nu tillsammans med Däckskiftarna kan erbjuda allt kunden behöver kring däck – från skifte och däckhotell till nya däck och fälgar.

“Äga hela kundresan”

För företagens kunder innebär sammanslagningen tillgång till ett sortimenturval på över 100 000 artiklar i lager och väletablerad kundservice. Däckskiftarnas pop-up-verkstäder kommer att finnas som en del av Bythjuls erbjudande.

– Vi har länge legat i framkant vad det gäller innovation på den fysiska marknaden med våra pop-up stationer för att förenkla tillgängligheten för våra kunder. Tillsammans med Bythjul kan vi fortsätta ge alla kunder en smidigare köpupplevelse samt äga hela kundresan när vi nu knyter samman den digitala och den fysiska affären, säger Alexander Yavuz, styrelseordförande Däckskiftarna.