Einride och Polar Structure rullar ut svenskt laddnätverk

Einride ska tillsammans med partnern och nya investeraren Polar Structure rulla ut laddstationer på 15 svenska orter under 2023, och hundra stationer globalt inom tre år. “Modellen ger oss möjlighet att leverera våra tjänster i en större volym och en snabbare takt”, säger Christofer Laurell, på Einride.

Einride lade i höstas till laddinfrastruktur i paketet man säljer till sina kunder, som köper elektrisk frakt som tjänst. Nu påbörjar företaget en utrullning av laddstationer i Sverige, tillsammans med samarbetspartners Polar Structure, en av Einrides nya investerare från Serie C-rundan som tillkännagavs i december 2022.

Rosersberg först ut

Einride inleder sin laddsatsning i Rosersberg. Foto Einride.

Under 2023 ska laddstationer byggas på 15 svenska orter, där logistiknavet Rosersberg norr om Stockholm, är först ut.

– Vår modell för laddinfrastruktur kommer att ge oss möjlighet att leverera våra tjänster i större volym och snabbare takt. Vi är glada att kunna göra den här storsatsningen tillsammans med Polar Structure som har stor kunskap inom såväl infrastruktur som finansiering, kommenterar Christofer Laurell, Senior Vice President, Research & Public Affairs på Einride.

100 stationer till 2025

Stationen i Rosersberg är den första av hundra laddstationer, s k “Einride Stations”, som kommer att rullas ut på deras marknader globalt t o m 2025, i samarbete med Polar Structure. Den kommer nyttjas tillsammans med fraktkunder som Apotea, Bring och Lidl. Därefter väntar stationer i bland annat Hallsberg, Markaryd och Ljungby.

– Elektrifieringen är en historisk möjlighet för att bygga hållbar infrastruktur och ordentligt minska utsläppen. Här får även svenska kommuner möjlighet att ta en aktiv roll i det nya transportsystemet och dra nytta av den nya infrastrukturen. Vi på Polar Structure vill bidra med vår kompetens inom utveckling, finansiering och mark, kommenterar Tobias Emanuelsson, vd för Polar Structure.

Einride har flertalet kontrakterade kunder med kapacitetsbehov inom ramen för utbyggnaden. Platserna för laddstationerna har valts ut strategiskt genom analys av stora mängder transportdata, enligt företaget.

Av Klara Eriksson