Försörjningsförmåga i fokus på Plan-konferensen

Försörjningsförmåga i en allt osäkrare omvärld är ett av ämnena som står i fokus på Årets Plan-konferens den 5–6 april på Liseberg, där programmet är fyllt av intressanta studiebesök och talare.
– Programmet är högaktuellt, och visar vilken styrka det här nätverket har, säger Plans ordförande Christina Broms.

Ur Dagens Logistiks magasin nr 1, som utkommer nästa vecka. Dagens logistik är medlemstidning för Logistikföreningen Plan.

Efter två års pandemiuppehåll går nu äntligen Plan-konferensen i fysisk form av stapeln, denna gång på Lisebergsteatern i Göteborg. Som vanligt är konferensens första dag dedikerad till studiebesök, och i år finns totalt 12 olika besök hos bl a Ica, Nelly, Kappahl, Newbody, SKF, Volvo, Swedish Match, SRS, Sahgrenska och Liseberg att välja mellan.

Christina Broms. Foto Hilda Hultén

– Studiebesöken brukar vara oerhört uppskattade och givande, både för besökarna och för värdarna, som får chansen att ärligt dela med sig av sina utmaningar och erfarenheter, och samtidigt få perspektiv från erfarna logistikkollegor från andra branscher, säger Christina Broms, Logistics Director PMO på Getinge och Plans ordförande.
Intresset för att delta är stort, och en del studiebesök börjar redan bli fullbokade. Årets konferensmiddag hålls på restaurang 1923 på Liseberg den 5 april.
– Det ska bli otroligt kul att mötas fysiskt igen, konferensen har ett jättestarkt startfält av talare med en bra mix av aktuella ämnen. Det trillar in anmälningar hela tiden, nu hoppas vi att vi blir riktigt många som ses i Göteborg i april.

Freddy Jönsson Hanberg och Johanna Linder håller ett gemensamt anförande om vikten av att bygga försörjningsförmåga i en snabbföränderlig värld.

Försörjningsförmåga i fokus
Dag två hålls den traditionsenliga konferensdelen, som inleds av H&Ms globala logistikchef Fredrik Boije som tillsammans med kollegan Tobias Eriksson, som är global logistikutvecklingsansvarig, ska berätta om H&Ms resa från separerade flöden till omnilogistik. Bland talarna finns också Getinges koncernchef Mattias Perjos och Gants globala logistikchef Sophie Öhrström, som ska tala om logistikdriven affärsutveckling och nätverkets betydelse för kundupplevelsen.

Ett högaktuellt ämne som tas upp är varför försörjningsförmåga är viktigare än försörjningsberedskap i en snabbföränderlig värld, ett ämne som avhandlas av krislogistikexperten Johanna Linder på Proflow och säkerhetsexperten Freddy Jönsson Hanberg på MV Group och Rise.
Freddy Jönsson Hanberg, Sophie Öhrström och Fredrik Boije deltar också i ett panelsamtal om den rådande försörjningskrisen, under ledning av Plans medlemstidning Dagens Logistik.

– Det ska bli otroligt roligt att få stå på scen igen, inte minst på Plan-konferensen som är en av årets stora höjdpunkter. Vi har riktigt kunniga talare i panelen, och försörjningskrisen är minst sagt aktuellt ämne som berör precis alla i branschen, säger Hilda Hultén, redaktör på Dagens Logistik.

Vårdskulden efter Pandemin

Ett annat aktuellt ämne som tas upp är vårdskulden efter pandemin, där Emmy Fhager, Levi Siljemyr och Lisa Ståleby Båth från Västra Gätalandsregionen kommer att tala om produktionsstyrning av vården generellt och specifikt under pandemin, och hur VGR hanterar det uppdämda vårdbehovet som pandemin bidragit till.

Vårdskulden efter pandemin är ett ämne som tas upp på konferensen, som även erbjuder möjlighet att den centrala avdelningen för sterilteknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto VGR

Konferensen bjuder också på en fördjupning i ämnet digitaliseringen av transportsystemet, där Trafikverkets programchef Olof Johansson och Volvo Groups innovationslabbschef Tommy Hansson Strand bjuder
på sina insikter om utvecklingen.

Ökat digitalt nätverkande

Även om pandemin med två års restriktioner har varit en tuff tid för både Plan och samarbetet i stort i branschen, så har nätverkandet genom Plan inte minskat under pandemin, utan snarare ökat och breddats.

Flera kurser och utbildningar har ställts om till digital form, det har hållts fler webinarier än någonsin tidigare, och även med fler internationella inslag.

– Bland annat har Plan inlett ett samarbete med sin finska motsvarighet, där de två ländernas logistiknätverk har anordnat webinarier och aktiviteter gemensamt, berättar Christina Broms.