Första pelaren rest för MG i Malmö

Den 14 juni höll MG Real Estate en pelarresningsceremoni för MG Park Malmö, där man restriktionslättnader till ära bjudit in kunder, samarbetspartners och entreprenörer till ett firande. “Det är viktigt att fira milstolpar, men det här blir inte vårt sista bygge i Sverige”, sa MGs grundare Ignace De Paepe, som strålade i takt med solen under kalaset.

Representanter från Malmö Stad, CMP, Invest In Skåne, Croisette, Colliers, Cushman & Wakefield och hyresgästerna Westerman och Smeg fanns bland de inbjudna gästerna när belgiska MG Real Estate höll sin traditionsenliga pelarresningsceremoni för sin tredje etapp och sitt 81a logistikbygge i ordningen, i MG Park Malmö i norra hamnen.

– Det känns otroligt kul att få fortsätta den här tillväxtresan i Norden, säger Ignace De Paepe.

– Det här är inte vilken pelare som helst, den kommer att stå synlig i kontoret i fastigheten och är märkt med datumet för resningen. Det är viktigt att fira sina framgångar tillsammans med kunder och partners, vi har alltid en fest när vi påbörjar ett bygge eller inviger en fastighet, berättar MG Real Estates ägare Ignace De Paepe.

Ignace De Paepe grundade MG Real Estate år 2000 och berättar att namnet MG är initialerna av hans två barn Margaux och Guillaume.

– MG är ett familjeföretag, vi firar 21 år den 18 november. Det är otroligt vilken resa vi haft, och det känns kul att få fortsätta vår tillväxtresa i Norden. I augusti får vi in en ny svensk medarbetare med placering i Stockholm och vi letar även efter projektledare. Sen har vi fler projekt på gång, och hoppas kunna annonsera vårt nästa bygge som ser ut att bli i Stockholmsregionen, inom kort.

Vi hoppas snart kunna annonsera vårt nästa bygge som ser ut att bli i Stockholmsregionen

Hittills har MG Real Estate byggt en intermodal, spåransluten terminal åt Westerman på 18 000 kvm i Norra hamnen i Malmö, som ska stå klar för inflyttning i juli.

Johan Ullenby, Sverigechef på Westerman.

– Det går jättebra, vi får flytta in om en månad och har flera kunder på gång in, dock inget som är officiellt än, berättar Johan Ullenby, Sverigechef på Westerman.

Vi har flera nya kunder på väg in

Intresset för intermodala lösningar har växt starkt den senaste tiden, menar Johan Ullenby.

– Det här är en helt unik logistikbyggnad i Sverige, en TPL-anläggning som är utformad för tåggodshantering med spår hela vägen in i fastigheten, det är otroligt kul att få erbjuda den här lösningen i Sverige.

MGs bygge pågår nu för fullt av den spekulationsbyggda fastighet på totalt 42 000 kvm, där den första etappen ska stå klar i november och där Smeg blir första hyresgäst att flytta in, en uthyrning som förmedlats av Croisette. Pelarresningen gällde den sista etappen i fastigheten, som väntas stå klar under 2022, och som ännu är outhyrd.

– MGs etableringar har ett viktigt signalvärde, säger Ann-Charlotte Halldén-Åkeson.

Viktigt signalvärde för hamnen

Även representanter från hamnbolaget Copenhagen Malmö Port och Malmö Stad fanns på plats för att bevittna pelarresningen, bland annat Ann-Charlotte Halldén-Åkeson, Key Account Manager på CMP, projektledaren för Norra hamnen Olle Anderberg, och Lars Brinte från Malmö stad.

– Vi har jobbat hårt för att få in rätt typ av etableringar i hamnen, som gynnar hamnverksamheten och har ett multimodalt fokus. MGs etableringar har ett viktigt signalvärde till marknaden om att det här läget och multimodalitet är värt att satsa på. Det här kommer att skynda på utvecklingen av resten av området i norra hamnen, säger Ann-Charlotte Halldén-Åkeson på CMP.

Det här kommer att skynda på utvecklingen av resten av hamnområdet.

Totalt finns det möjlighet att bygga ytterligare omkring 300 000 kvm logistikytor i Norra hamnen, efter MGs etableringar.

– Vi har ett par andra stora etableringar på gång, berättar Olle Anderberg.

– Vi har ett par riktigt stora etableringar på gång, men som inte är klara än. Men det märks att intresset för området har ökat den senaste tiden, berättar Olle Anderberg, projektledare för Norra hamnen på Malmö Stad.

Han blickar ut över hamnområdet där marken badar i junisol.

– Vi har jobbat med det här området länge, det tar sin tid att få till rätt etableringar, eftersom vi ställer stora krav på verksamheterna som etablerar sig här. Jag har funderat på att byta yrkesroll emellanåt, men utvecklingen av norra hamnen är för spännande, det är ett fantastiskt logistikområde och en resa jag vill slutföra. Åtminstone vill jag vara med på några etableringar till.

Text och foto Hilda Hultén

Fler bilder från eventet:

Gästerna bjöds på bubbel och en kavalkad av belgiska efterrätter när MG Real Estate höll sin pelarresningsceremoni för tredje etappen av MG Park Malmö i norra hamnen.

Skanskas kubiklager (t v), där bl a CMP och Stena hyr lokaler, byggdes 2016 och ägs sedan mars i år av Bentallgreenoak. I juli får man Westerman som första granne i lagret intill och i december flyttar Smeg in i laget MG uppför mitt emot.
Fabrizio Fonte och Ulrika Theander från Smeg, som flyttar logistiken till Malmö hamn i december.
Croisettes vd Per Svensson och vice vd och Head of Leasing, Peter Bergquist, som också förmedlat hyreskontraktet mellan MG och Smeg, var på plats vid firandet.