Smeg flyttar logistiken till Malmö hamn

Italienska vitvarutillverkaren Smeg flyttar sitt nordiska lager från 3 800 kvm i Löddeköpinge till 6 500 kvm i en nybyggd fastighet i Norra hamnen i Malmö, som MG Real Estate bygger.

Vi har letat nytt lager i flera år. Det här ger oss möjlighet att växa och ställa om till tågtransporter, berättar Ulrika Theander, vd Smeg Nordic.

Smeg grundades 1948 i Guastalla, Italien, och är en italiensk tillverkare av vitvaror och hushållsapparater i premiumsegmentet. Sedan en omorganisation 2017, då den nordiska verksamheten slogs samman i Smeg Nordic, har omsättningen i Norden ökat från 149 till 340 miljoner SEK, och antalet anställda fördubblats till 53 personer. Även pandemin har har gynnat försäljningen, berättar Ulrika Theander, vd för Smeg i Norden sedan 2018.

Italienska vitvaru- och köksmaskintillverkaren flyttar sin nordiska logistik till Malmö hamn.

– Folk har varit hemma mer och slitit mer på sina vitvaror, samtidigt som man spenderat mer pengar på sina hem. Det gynnar såklart oss som premiumvarumärke, sa hon vid MG Real Estates ceremoni för att inviga den tredje etappen av sitt pågående logistikbygge i Malmö Hamn.

Idag sköts Smegs nordiska logistik från ett äldre, 3 800 kvm stort lager i Löddeköpinge, där man har omkring 50 000 produkter i lager. Sex personer jobbar där. Omkring 10 procent av volymerna säljs idag direkt via e-handel, resten via återförsäljare i Sverige, Norge, Danmark och Finland och företagets två fysiska butiker i Stockholm och Köpenhamn.

– Vi behöver flytta för att få plats att växa. Vi har letat efter nytt lager i flera år, men av olika anledningar har vi inte hittat rätt förrän nu, berättar Fabrizio Fonte, CFO och logistikansvarig på Smeg Nordic.

Fabizio Fonte och Ulrika Theander . Foto Hilda Hultén

Öppnar för tågtransporter

I Malmö hamn blir man granne med Skanskas Kubiklager och TPL-aktören Westermans nya tåggodsanläggning som MG bygger, och som ska stå inflyttningsklar i juli. Smeg har tecknat ett tioårigt hyreskontrakt på 6 500 kvm och blir därmed första hyresgäst in i fastigheten, som totalt kommer att bli 42 000 kvm stor, och där den första etappen ska stå klar i november.

– MG är ett bra företag och otroligt professionella, vi har fått ett stort förtroende för dem. Sen har de fått till en lokal som passar våra behov perfekt, med stora logistikytor och ett mindre kontor på 150 kvm, där vi har möjlighet att öka både lager- och kontorsdelen om vi har framtida behov av det, säger Ulrika Theander.

I december ska flytten till det nya lagret ske, och det nya lagret öppnar också för mer hållbara transportupplägg.

– Läget i Norra hamnen är utmärkt för oss. Intermodaliteten här, med närhet till Malmö kombiterminal gör att vi kommer kunna lägga över delar av de transportflöden som idag går på lastbil till tåg, säger Ulrika Theander.

Idag kommer det mesta av Smegs inflöden på lastbil, antingen direkt från Italien eller via sjö från Verona till Rostock hamn, och därifrån med lastbil. Med logistiktillväxten säkrad är planen för Smeg nu att växa ännu mer:

– Vi sticker ut hakan lite och säger att vi ska nå en omsättning på en miljard i Norden inom fem år.

Av Hilda Hultén