Fossilfria leveranser i Helsingborg och Uppsala

Postnord satte tidigare i år upp målet att vara helt fossilfria till 2030. Nu ska samtliga leveranser i Helsingborg och Uppsalas miljözoner genomföras med förnybar energi.

När Postnord uppnådde sina klimatmål för 2020 ökade de insatserna. Det nya målet är att vara fossilfria till 2030. Företaget har därför påbörjat en övergång till en fossilfri leveransverksamhet i Sveriges största städer. I de fossilfria områdena, idag Södermalm i Stockholm och delar av Malmös innerstad, sker alla leveranser med fordon som drivs av förnybar energi. Nu utökar företaget satsningen till Helsingborg och Uppsala.

– Vi jobbar aktivt för att våra leveranser ska bli mer hållbara och att nå målet med fossilfrihet till 2030. Det känns fantastiskt att ta ännu ett steg med helt fossilfria leveranser i Helsingborg och Uppsala. Som en rikstäckande verksamhet är det viktigt för oss att driva klimatomställningen, så detta är ett av många steg i den riktningen, kommenterar Sofia Leffler Moberg, hållbarhetschef på Postnord.

Den fossilfria leveransverksamheten innebär att all transport av paket inom kommunens miljözoner sker med cykel, elfordon eller fordon som drivs med förnybara drivmedel. Företaget levererar sedan tidigare med elcyklar samt andra el och gasfordon och ersätter nu diesel med HVO100 inom dessa miljözoner.

Omställningen till en fossilfri leveransverksamhet i de två städerna ska ske i slutet på mars 2021. Samtliga tjänster och leveranser, både till mottagare och företag, faller inom ramen för omställningen. Under året ska fler städer och stadsdelar stegvis bli fossilfria.