H2 Green Steel tar in ytterligare 2 miljarder

Både SSAB, LKAB och Vattenfall med projektet Hybrit, och uppstickaren och konkurrenten H2 Green Steel (H2GS) vill så snabbt som möjligt få ut grönt stål på marknaden. H2GS planerar att producera grönt stål i Boden redan 2030, och säkrar nu 2 miljarder kronor i en ny finansieringsrunda.

Både de statliga bolagen SSAB, LKAB och Vattenfall, och uppstickaren H2 Green Steel med f d Scania-chefen Henrik Henriksson i spetsen, har gett sig på uppgiften att storskaligt producera stål genom en fossifri process m h a vätgas.

Hybrit, de statliga bolagens vätgasprojekt, levererade under 2021 världens första fossilfria stål och nästa steg är planerat till 2026, då en demonstrationsanläggning för produktion av fossilfri järnsvamp i industriell skala i Gällivare ska öppna.

H2GS tillverkningsanläggning byggs i Svartbyn, Boden, och ska producera fem miljoner ton årligen redan 2030. Eftersom efterfrågan är hög har bolaget har redan försålt runt 60 procent av sina initiala produktionsvolymer. Bland kunderna finns stålgrossister, fordonstillverkare och byggindustrin.

Förtroendeförklaring

Efter lanseringen i februari 2021 och den första finansieringsrundan i maj samma år har bolaget fått byggdom i tillståndsprocessen för verksamheten i Boden, säkrat avtal för förnybar el på 14 TWh och påbörjat markarbetet för bygget i Boden. De har också landat en ny kund i form av BMW, både för nytt fossilfritt stål och återvinning av stål.

I den nu avslutade Serie B-investeringsrundan säkrar bolaget ytterligare 2 miljarder kronor. Finansieringen leddes av de nya investerarna AMF, GIC och Schaeffler tillsammans med Altor Fond V som investerat i bolaget tidigare.

– Denna finansieringsmilstolpe är en riktig förtroendeförklaring för H2 Green Steel. Trots den rådande osäkerheten i marknaden, är en satsning som vår, med både ett starkt affärscase och ett hållbart syfte, helt klart attraktiv. I denna finansieringsrunda har vi kunnat kombinera ledande industriella företag och globala finansiella institut med investerare med en stark svensk närvaro, vilket ger oss en ägarbas som klippt och skuren för framgång, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel, i ett pressmeddelande.