Halvledarbristen tvingar Scania att flytta semestern

På grund av materialbrist som försvårar produktionen tidigarelägger Scania i Oskarshamn semestern med en vecka, till vecka 28. Över 2 000 anställda påverkas och de får en veckas extra ledigt som kompensation.

På Scania i Oskarshamn skulle semestern ha infallit veckorna 29–32 men på grund av materialbrist, bland annat halvledare, kan de inte hålla produktionen igång. Därför tidigareläggs nu semestern till vecka 28, det rapporterar Barometern-OT.

– Vi har under en längre tid haft problem med tillgång på artiklar och halvledare. Med gemensamma insatser har vi lyckats lösa det hittills, men nu har vi kommit till en punkt att vi får flytta ledigheten för att kunna hantera situationen, säger Roger Blezell, platschef på Scania i Oskarshamn, till Barometern-OT.

Över 2 000 anställda i produktionen berörs av förändringen. Efter förhandlingar med facket får de anställda en extra veckas ledighet i samband med semestern som kompensation, vilket innebär att de går hem redan vecka 27.

– Den lösning som blev är smakfull. Jag tycker att vi brukar lyckas med rätt så bra lösningar. Vi är två parter som måste se till att det fungerar, säger Mikael Johansson, klubbordförande för IF Metall på Scania i Oskarshamn, till Barometern-OT.