Hamnstrejken avblåst: 62 procents löneökning klubbad

Den amerikanska hamnstrejken är avblåstes igår kväll efter tre dagar: parterna har enats om löneökningar på 62 procent över sex år, rapporterar Reuters. Övriga stridsfrågor – t ex förbudet mot automatisering av hamnarna, ska förhandlas vidare.

Amerikanska hamnarbetarfacket ILA och arbetsgivarorganisationen USMX har kommit överens om ett avtal om lönerna: USMX höjer sitt tidigare bud till 62 procents löneökning under de kommande sex åren. ILA hade begärt en löneökning på 77 procent under sex år, och arbetsgivarnas tidigare bud låg på 50 procent över sex år. ILA har accepterat budet och på torsdagskvällen avslutades hamnarbetarstrejken efter tre dagar, vilket var tidigare än många experter gissat. Strejken var den största fackliga stridsåtgärden i branschen på över 50 år.

Förlängt ramavtal

I ett gemensamt uttalande uppger parterna att man kommit överens om ett preliminärt avtal kring lönerna, och att man förlänger ramavtalet till den 15 januari 2025, vilket ger facket och arbetsgivaralliansen tid att lösa återstående frågor vid förhandlingsbordet. ”Med omedelbar effekt kommer alla pågående jobbåtgärder att upphöra och allt arbete som omfattas av huvudkontraktet kommer att återupptas”, står det i uttalandet, vilket tillåter hamnverksamheten att starta igen.

Vill förbjuda automatisering

En nyckelfråga som förblir olöst är det fackliga kravet på att stoppa all automatisering i hamnarna som kan leda till förluster av arbetstillfällen. ILAs president Harold Daggett, som enligt ILA hängts ut och hotats i media på grund av förhandlingarna, uppger i att ILA vill ha ”absolut lufttäta formuleringar så att det inte kommer att finnas möjlighet till någon automatisering eller halvautomatisering, och vi kräver att alla Container Royalty-pengar går till ILA.”

Totalt togs 45 000 hamnarbetare ut i strejken som alltså varade i totalt tre dagar, och var den första stora hamnarbetarstrejken i regionen sedan 1977. Enligt Reuters finns nu en eftersläpning på minst 45 fartyg utanför storhamnarna längs den amerikanska östkusten, mot tre väntande fartyg innan strejken bröt ut. Enligt JP Morgan kostar strejken den amerikanska ekonomin runt 5 miljarder dollar per dag.