Här är finalisterna till Årets Bygge

Branschtidningen Byggindustrin har presenterat årets tre finalister till priset Årets Bygge i kategorin Industri, Logistik, Butik. Finalisterna är Varners utbyggda lager i Vänersborg, Koenigseggs nya fabrik i Ängelholm och SCAs utbyggnad för att husera en kraftlinermaskin i Umeå. Vinnaren koras på Construction Summit i Stockholm den 19 mars.

Priset Årets Bygge delas ut varje år av branschtidningen Byggindustrin och går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under 2023. Alla projekt utvärderas enligt kriterierna arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets finalister i kategorin “Industri, Logistik, Butik” är Varner distributionscenter i Vänersborg, SCAs utbyggnad för att husera en kraftlinermaskin samt Koenigseggs nya fabrik i Ängelholm Vinnaren koras den 19 mars på byggbranschens mötesplats Construction Summit i Stockholm.

Varner Distributionscenter

Varner har nyligen byggt ut sitt högautomatiserade lager i Värnersborg med 19 000 kvm. Utbyggnaden har försetts med en Autostore-lösning från Swisslog med plockkapacitet på 7 500 orderrader per timme. Tidningen sammanfattar Varners byggprojekt så här:

“Den senaste utbyggnaden av norrmännens distributionslager omfattar 19 000 kvadratmeter och är till stora delar ett resultat av den ökade efterfrågan från onlinekunder. I dag passerar 65 miljoner klädesplagg årligen genom den totalt 72 000 kvadratmeter stora anläggningen som ligger mellan Vänersborg och Trollhättan. Det gör Varner Distributionscenter till ett av Sveriges största lager.”

Koenigseggs nya fabrik

För Keonigseggs räkning har Peab byggt en ny fabrik i sportbilstillverkarens hemstad Ängelholm. Så här sammanfattar tidningen projektet:

“Den arkitektoniska utformningen på fabriken – liksom detaljer i interiören – har under hela processen varit oerhört viktig för Koenigsegg som ville att utseendet skulle spegla företagets exklusiva sportbilar.”

SCAs utbyggnad i Umeå

Peab har även färdigställt den byggnad som huserar SCAs nya kraflinermaskin i Obbola utanför Umeå. Tidningens sammanfattning:

“Hösten 2019 beslutade sig SCA för att investera 7,5 miljarder i en ny kraftlinermaskin i sin anläggning i Obbola utanför Umeå. Den behövde naturligtvis en byggnad att stå i och uppdraget gick till Peab. Förutom att uppföra en helt ny maskinhall – samtidigt som produktionen i den befintliga anläggningen hela tiden var i full drift – har kontraktet även innefattat rivning av gamla byggnader, vägar och ledningssystem. Allt för att få plats med den nya byggnaden.”