Heart Aerospace testar nytt elflygplan i Malmö

Swedavia har beslutat att upplåta Malmö Airport som testarena för svenska elflygplansutvecklaren Heart Aerospaces senaste modell, som har plats för 30 passagerare. En fullskalig modell av flygplanet kommer testas och demonstreras för taxning och laddning på flygplatsen.

Heart Aerospce grundades i Göteborg 2018 som en avknoppning från Vinnova-finansierade forskningsprogrammet Elise, och utvecklar eldrivna passagerarflygplan. Tidigare har man designat ett regionalt elflygplan för 19 passagerare. Den senaste modellen, ES-30, tar 30 passagerare och har redan genererat beställningar på flera miljarder kronor.

Efter ett beslut från Swedavia har man fått tillstånd att testa och demonstrera flygplanet på flygplatsen i Malmö. Testerna omfattar taxering och laddning av en fullskalig modell av flygplanet, utrustad med ett batteripaket.

– Det är väldigt glädjande att Swedavia kan bidra med vår samlade kunskap och kompetens kring el- och batteridrivet flyg. Batteridrivet elflyg kommer att bidra till omställningen och på sikt kommer samtliga Swedavias flygplatser att tillhandahålla infrastruktur för hantering av elflygplan, kommenterar John Nilsson, senior strateg med ansvar för el- och vätgasflyg på Swedavia.

I testverksamheten deltar Heart Aerospace, Swedavia, BRA och SAS samt Northvolt. Projektet delfinansieras med ca 20 miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova. Det kommer påbörjas i sommar och fortlöpa fram till våren 2025.