Helsingborgs hamn upphandlar nytt terminalsystem

Inför flytten av containerterminalen i Helsingborgs hamn ska det investeras i ett nytt TOS, Terminal Operation System. Nu är upphandlingen annonserad och företaget hoppas att processen ska kunna avslutas till Q4 2021.

Förändringen i infrastruktur medför tekniska förändringar och omfattande krav på de system som ska hantera logiken bakom alla rörelser i hamnen. Det finns en rad olika tekniker inom systemen för att kunna övervaka flödet av produkter som måste samarbeta.

– Vi har gjort en kartläggning över hur vi arbetar idag. Vilka processer som finns kopplade till olika system, tittat på hur vi kan förenkla, sammanfoga och göra saker effektivare och bättre kopplat till de förutsättningar som ges i den nya terminalen. Arbetet har resulterat i en lång kravspecifikation som kommer ligga till grund för det andra steget i upphandlingsprocessen, kommenterar Sanjin Redzepagic, IT-chef i Helsingborgs Hamn.

Med ett nytt terminalsystem hoppas företaget att information ska kunna tas tillvara på ett bättre sätt, vilket ska resultera i mer pricksäkra affärsgrundade beslut. Den detaljerade kravspecifikationen ska hjälpa företaget hitta rätt leverantör.

– Det är en tekniskt komplex upphandling samtidigt som det är väldigt viktigt att systemet vi väljer synkroniserar med vårt företag och arbetssätt inte bara ur det tekniska perspektivet.

Nästa del av upphandlingen kommer att annonseras i april. Företaget hoppas att det nya systemet ska vara implementerat till Q2 2022.