Hemleveranser av läkemedel hotas

Läkemedelverket vill i ett förslag på nya föreskrifter stoppa hemleveranser av läkemedel. Krav på id-kontroll vid receptbelagda läkemedel och förbud mot att lämna receptfria läkemedel utanför dörren väcker nu oro bland tidningsleverantörerna.

Läkemedelsverket vill ändra sina föreskrifter gällande leveranser av läkemedel. I förslaget, som varit ute på remiss de senaste veckorna, finns krav på id-kontroller i samband med hemleverans av receptbelagda läkemedel och att receptfria läkemedel inte ska få lämnas utanför dörren. Förslaget oroar de tidningsleverantörer som även levererar läkemedel. Det rapporterar Dagens industri.

Ett av dessa företag är Early Bird, ett annat är tidningsleverantören Premo som sedan flera år samarbetar med nätapoteket Apotea för hemleveranser av läkemedel.

– Vi kan tappa många miljoner i omsättning om detta går igenom. Det är viktiga intäkter för oss för att fortsätta kunna sprida det fria ordet i print. Vi har samdistribution av tidningar och läkemedel, vilket med dagens hållbarhetstänk gett oss en konkurrensfördel, säger Premos vd Jan Persson till Di.

Förslaget möter kritik från Sveriges Apoteksförening för en bristande konsekvensbedömning, med stora konsekvenser för branschen. Myndigheten ska se över remissvaren men refererar till patientsäkerheten. De menar att stöldrisken är för stor.

– Det är patientsäkerheten vi har i fokus. Vi vill införa identitetskontroller för att det ska vara samma krav för att få receptbelagda mediciner hemma som på apotek. Vi vet att det förekommit att människor inte fått sina läkemedel eller som fått andras, säger Malin Eklöf, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket, till tidningen.