KRÖNIKA: Ny teknik är bra, men den kräver ny kunskap om den skall bli framgångsrik, skriver Patrik Färdow, Supply Chain & Operations-ansvarig på Alliance Healthcare.
För ett antal år sedan var jag fabrikschef på Coca-Cola i Jordbro utanför Stockholm. Mitt ansvar var att producera samt försörja den svenska marknaden med bolagets drycker. Fabriken hade byggts ny några år tidigare och det var nu min uppgift att få den att fungera optimalt.
Igångkörningen av fabriken var minst sagt turbulent då det tyska företaget som vi hade anlitat hade gått i konkurs mitt i installationsfasen. En inte helt optimal situation. Störst problem hade vi med att få till en bra balans på linjerna med maximalt utnyttjande av tapp-maskinerna som utgjorde flaskhalsarna kapacitetsmässigt.
Robotar hade vi främst i början och i slutet på linjerna för palletering, men de krånglande. Det var tunga lyft med många flaskor i varje lyft och höga krav på precision som gjorde det extra krävande.
Baserat på detta bestämde jag mig för att göra en benchmarking-tur till USA och titta på hur de gjorde i sina fabriker. Totalt sett hade jag 33 robotar i min fabrik och nu var jag sugen på att se, lära och förstå hur amerikanerna jobbade med styr och reglerteknik i sina Coca-Cola fabriker. Totalt sett hade jag bokat in besök på sex fabriker. Vi hade till och med med hjälp av en lokal konsult fått tillstånd att besöka ett konkurrerande företags fabrik.
Intressant nog så hittade jag inte mer än totalt en (1) robot i en av de amerikanska fabrikerna. Den var uppställd mer som test för att packa produkter off-line. Hm, hur var det möjligt? Amerikanerna hade satsat mer på äldre mekaniska lösningar. Artikelfloran var grundare med färre artiklar och större volymer. Med andra ord funkade gammal beprövad teknik bäst för dem. Och på tekniksidan hävdade sig en bra bilmekaniker fint som underhållsoperatör. I min fabrik i Stockholm så var det automationsingenjörer och experter på styr- och reglerteknik som krävdes.
Vad lärde jag mig av detta? Att ny teknik är bra men den kräver ny kunskap om den skall bli framgångsrik. Att bara köpa in nya maskiner eller system utan att ha kunskap om hur de fungerar är inget bra recept. Och det är flera olika typer av kunskaper som krävs.
Grundläggande analytisk förmåga i kombination med optimeringslära är viktigt för att förstå hur man styr och optimerar. Men man måste också kunna programmera rörelser samt designa robothuvuden (i mitt fall ovan) som inte var för tunga och dessutom med stora krav på precision i en relativt krävande produktionsmiljö.
Grundläggande analytisk förmåga i kombination med optimeringslära är viktigt för att förstå hur man styr och optimerar.
Men det gäller också att förstå vilken roll en enskild maskin eller robot spelar i ett större system eller en sammanhang. Alla vi som jobbat med LEAN vet att det är totalen som räknas. Hur designar man ett helt system (Thinking People System) så att det levererar maximalt? Inte bara en enskild maskin eller linje.
“Don’t let outdated processes or technology get the best of you. Work on obtaining knowledge from your organization to update and optimize the systems you’re operating in.” W. Edwards Deming
Patrik Färdow
Supply Chain & Operations Director at Alliance Healthcare