Iboxen får konkurrens – av norska Strongpoint

Norska techbolaget Strongpoint lanseras sina paketskåp i Sverige med siktet inställt på fack- och detaljhandel, gallerior och handelsplatser. Liksom konkurrenten Iboxen ser man sig som transportörsoberende leverantör av paketinfrastruktur, och målet är att bli störst i Sverige.

Norska techbolaget Strongpoint utvecklar lösningar för e-handelslogistik i fysiska butiker, med system för bland annat plock & pack, click & collect-skåp betalningar, elektroniska hyllkantsetiketter och mjukvarukopplingar och även ruttplanering för hemleveranser, genom ett samarbete med svenska Gordon Delivery.  Strongpoint har också avtal med Autostore och att sälja automationslösningen till dagligvaruhandlare.

Med sina plocklösningar och inte minst tempererade hämtskåp varit en av aktörerna bakom den e-handelsboom inom dagligvarubranschen i Sverige som setts särskilt under pandemin.

Tidigare lanserat i Norge och Grekland

– Vi tar nu vår unika mjukvara och kompetens kring hämtskåp för dagligvaror över till paketskåpsmarknaden, kommenterar Göran Thörn, Senior VP för Strongpoint Sverige satsningen.

– Vi har sedan tidigare framgångsrikt lanserat våra paketskåp i Norge och Grekland och nu är det Sveriges tur. Vi siktar framför allt på de större detaljhandelskedjorna inom bland annat mode, sport och byggmateriel, men vi ser även att gallerior och handelsplatser skulle kunna ha stor nytta av våra paketskåp.

Skåp inomhus i gallerior

I Sverige finns sedan tidigare en transportörsoberoende aktör Iboxen, som planerar ett rikstäckande nätverk av boxar utomhus. Strongpoint riktar sig i första hand till butiker, shoppingcenter och handelsplatser som erbjuder click and collect, med möjlighet för flera olika aktörer att dela på samma skåp, något som kommer bra till nytta exempelvis i ett shoppingcenter eller bostadsområde.

–  Några av våra internationella kunder har satsat på hubbar, alltså att placera ut hämtskåp på platser där det rör sig mycket människor, till exempel i shoppingcenter och vid större kontors- och bostadskomplex. Tiden börjar bli mogen för det även i Sverige. Vi kommer att få se en hel del spännande lösningar på området framöver, avslutar Göran Thörn.