Iboxen i samarbete med Nshift

Iboxen bygger en rikstäckande och transportörsoberoende infrastruktur för leverans­boxar utomhus som är tillgängliga dygnet runt. Nu inleds ett samarbete med TA-koncernen Nshift, vilket innebär att Iboxens paket kommer kunna spåras i appen Mina Paket.

Iboxen planerar att ställa ut paketboxar i närheten av alla Sveriges 4,7 miljoner hushåll och har idag avtal med alla transportörer förutom de som äger och bygger egna paketboxnätverk: Postnord (med drygt halva marknaden), Instabox och Budbee. Av de drygt 500 leveransboxar som är utplacerade står övervägande delen i Storstockholm och Storgöteborg. Nu inleds ett samarbete med ledande “logistics solutions”-koncernen Nshift, som består av tidigare Unifaun, Consignor, Transsmart, Webshipper och Returnado.

– Alla svenska konsumenter som e-handlar regelbundet använder appen Mina Paket­ för att spåra sina beställningar. För oss är det viktigt att nå ut till slutkonsumenten oavsett vilken transportör som levererar paket­en. Därför är det en självklarhet för oss att ingå ett samarbete med Nshift och Mina Paket­, kommenterar Anders Holm, CCO på Iboxen, i ett pressmeddelande.

Nshifts paketspårningsapp Mina Paket­ har miljontals användare och spårar hundratusentals paket­ dagligen. Idag kan man som slutkonsument spåra paket­ från mer än 20 olika transportörer.

– Att två transportörsneutrala aktörer tillsammans kan göra det ännu enklare för alla oss som handlar på nätet känns verkligen som en win-win, kommenterar Axel Lindgren, e-handelsexpert på Nshift.

Växande paketboxnätverk

Infrastrukturbolaget Iboxen startades för åtta månader sedan, ägs av fastighetsbolaget Balder och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), och är finansierat för att bygga ut nätverket med boxar över hela Sverige under de närmsta åren. Bolaget samarbetar redan med närmare 60 fastighetsägare där de ställt ut eller kommer att ställa ut leveransboxar på deras mark. Under nästa år kommer Iboxen finnas i minst 15 av de största städerna i Sverige.

Bolaget har 25 anställda som snart blir 35. Just nu rekryteras personer i Göteborg, Malmö och Stockholm. 

– Vi befinner oss i en väldigt spännande period. Vi har fått en mycket bra start med bygget av ett nytt, banbrytande och rikstäckande nät med leveransboxar utomhus – tillgängliga dygnet runt. Vi har även fått bekräftat av väldigt många e-handlare att möjligheten att hämta alla paket på samma ställe är det bästa för konsumenterna, kommenterar Tim Jörnsen, vd för Iboxen, och fortsätter:

– Det finns enorma mängder utsläpp att kapa genom att konsolidera transporter. Det blir också mindre trafik i bostadsområden och fler konsumenter kommer kunna gå eller cykla till boxarna för att hämta sina paket.

Av Klara Eriksson