Ikea drabbas av chaufförsbrist i Storbritannien

Chaufförsbrist är ett stort problem i UK, som vuxit den senaste tiden, då en kombination av Covid och Brexit gjort att många chaufförer lämnat landet för att inte återvända. Ett av de drabbade företagen är Ikea.

I UK saknas saknas idag 100 000 chaufförer enligt UK’s Road Haulage Association (RHA).  Brexits immigrationsregler har förvärrat bristen, som den senaste tiden lett så långt som till varubrist i landets butiker och rubriker som att MacDonalds fått slut på milkshake. Även vaccinationsprocessen, som även den försenats på grund av chaufförsbristen, enligt BBC.

När pandemin slog till åkte många chaufförer hem till sina hemländer, och började sedan arbeta i andra länder. En orsak till det är Brexit, som gör det mindre fördelaktigt för utländska chaufförer att arbeta i Storbritannien.

Organisationer som RHA arbetar nu för att lastbilschaufförer ska införas på listan av bristyrken, där de anställda kan ansöka om ett särskilt “skilled workers visa”. Hittills har dock kraven varit resultatlösa.

En av de drabbade är Ikea: som har brist på drygt 1000 olika artiklar, enligt BBC, det vill säga en tiondel av Ikeas sortiment påverkat.

“Likt många detaljhandelskedjor upplever vi påfrestningar på våra försörjningskedjor, som beror på Covid 19 och brist på arbetskraft där transport, råvaror och försörjning är påverkade”, skriver Ikea på sin brittiska sajt.

Problem även i Sverige

Men Ikea har även problem med att försörja sina butiker och sin e-handel i Sverige med varor.

– Det kan röra sig om den storleksordningen även här. Men det går inte att säga en exakt siffra eftersom det varierar över tid, säger Mattias Hennius, presstalesman för Ikea till Aftonbladet.

– Det här är en situation som drabbat hela världshandeln. Vi har vidtagit en mängd åtgärder. Vi har bland annat hyrt in egna fraktfartyg och köpt egna containrar, säger Mattias Hennius

Arbetskraftsbristen i Storbritannien påverkar dock en en rad områden, inte bara transport. BBC ger även exempel som köttindustrin, där larm kommit från “The National Pig Association” att 85 000 grisar inte kunnat skickas till slakt på grund av brist på slaktare, en siffra som ökar med 15 000 i veckan.

Av Klara Eriksson