Ikea skrotar planer på robotlager i Kållered

Ikeas robotiserade tag själv-lager i varuhuset i nya varuhuset i Kållered skulle bli kedjans första. Lagret skulle ha öppnat i september förra året, men först sköts planerna upp, och nu skrotas planerna för Kållereds räkning.

– Vi har löpande förbättrat driften under de senaste månaderna. Men vi har inte nått den kvalitet som vi själva kräver för att kunna garantera att vi möter våra kunders förväntningar, säger Ikeas utvecklingschef Reza Shomali till Göteborgs-Posten.

30 september skulle Ikeas nya varuhus i Kållered – det första i världen med ett robotiserat “tag själv-lager” öppna. men testkörningarna av automationen lyckades inte leverera en tillräckligt hög kvalitet.

– För att vi ska kunna garantera en bra kvalitet för våra kunder kräver vi en stabil drift på mycket hög nivå. Detta mäter vi i antal stopp och potentiell väntetid för våra kunder. Vi har löpande förbättrat driften under de senaste månaderna. Men vi har inte nått den kvalitet som vi själva kräver för att kunna garantera att vi möter våra kunders förväntningar, säger Reza Shomali till GP.

Ikea kommer nu i stället att fokusera på att hitta det snabbaste sättet att kunna öppna det nya varuhuset.

– Vi kommer att ersätta det automatiska robotlagret med en mer konventionell lösning, men vi är väldigt stolta över det arbete vi lagt ner för att utveckla detta. Det är helt unikt och vi kommer att fortsätta den utvecklingen, men inte i Kålleredsvaruhuset och det beklagar vi givetvis, säger Reza Shomali.

Inget nytt datum för när varuhuset ska öppnas är spikat, men man siktar på runt nyåret 2022–2023.