Inget nytt avtal för amerikanska hamnarbetare

Förhandlingarna mellan hamnarbetarnas fackförbund och hamnarna på den amerikanska västkusten är ett av flera moln som hotar att bidra med med nya fraktstörningar. I fredags gick deadline för ett nytt avtal ut, utan nytt avtal. Men än är riskerna för nya fraktproblem låg.

I fredags den 1 juli utgick det gamla avtalet mellan västkusthamnarna i USA och hamnarbetarnas fackförbund. Hittills har förhandlingarna som inleddes 10 maj inte resulterat i något nytt avtal för de 22 000 hamnarbetare som berörs, enligt sajten gCaptain.

I maj gick containerföretaget Container xChange ut med en prognos där de bl a varnade för att förhandlingarna kan bli långdragna och leda till nya problem i de redan hårt pressade fraktstörningarna. Vid den senaste förhandlingen 2014-2015 följde flera månader med långsammare arbetstakt i hamnarna.

Sajten rapporterar att även om deadline har passerats har båda parter lovat att hålla godsflödet igång. Ingen av parterna verkar ha väntat sig en lösning så snart, och båda har meddelat att strejker och lockouts inte är på tapeten i nuläget.

– Även om det inte kommer bli någon förlängning av avtalet kommer godset fortsätta röra sig och verksamheten kommer skötas som normalt tills en överenskommelse kan nås, sa parterna i ett gemensamt uttalande på fredagen.

Medan förhandlingarna pågår råder fortfarande trängsel i västkusthamnarna som arbetar med att beta av ansamlat gods. Skulle förhandlingarna gå illa kan det spä på den globala fraktkrisen.

Av Emanuel Lehtonen