Kroger automatiserar butikslogistiken

Amerikanska snabbköpsjätten Kroger, som öppnade sitt första helautomatiserade e-handelslager med Ocados teknik i våras, automatiserar nu sitt butiksdistributionscenter i Ohio med en skyttel- och robotlösning från Knapp. Anläggningen byggs också ut med 12 000 kvm.

Kroger, eller The Kroger Company, är USAs största snabbköpskedja och näst största inom detaljhandel efter Wallmart. Bolaget omsatte nästan 132,5 miljarder amerikanska dollar 2020 och äger och driver 2 742 snabbköp varav 2 255 har även apotek och 1 596 har också egendrivna bensinstationer.

Kroger skrev 2018 kontrakt med brittiska Ocado om en e-handelslösning för livsmedel, i samma veva som svenska Ica, och i april i år öppnade Kröger sitt första fulfillment center för e-handel med Ocados teknik, som dock är föremål för en rättslig prövning då norska Autostore stämt Ocado för teknikstöld.

Nu satsar den amerikanska snabbköpsjätten på ny automation även för butiksdistributionen, när man renoverar och bygger ut sin färskvaruanläggning Great Lakes Distribution Center i Delaware, Ohio. Distributionscentret öppnade 2003 och försörjer för närvarande 115 butiker i centrala och nordvästra Ohio, liksom i sydöstra Michigan och regionen Ohio River Valley. Renoveringen, som initierades 2019, innebär att anläggningen automatiseras och expanderas med 130 000 kvadratfot, vilket motsvarar drygt 12 000 kvm. I automationslösningen, som ska tas i drift i sommar, används Knapps lagrings- och plockningssystem OSR-skyttel Evo, som levererar livsmedelsförpackningar i exakt sekvens till plocknings- och palleteringsroboten Runpick – vilket ger ökad effektivitet och prestanda för Krogers butikslogistik.

– Investeringen i Knapps teknik gör det möjligt för Great Lakes Distribution Center att förbättra effektiviteten när det gäller butikspåfyllnad. Utbyggnaden av anläggningen är en del av den pågående omvandlingen av vår supply chain. Projektet kommer att mer än fördubbla vår kapacitet, kommenterar Tony Lucchino, VP för försörjning och nätverksstrategi på Kroger.

automation-runpick-robot-kroger
Robotic Universal Picker – RUNPICK – plockar och pallar matvaror helt automatiskt. Foto Knapp/Niederwieser