Patenstriden hårdnar mellan Ocado och Autostore

I höstas stämde norska Autostore den brittiska konkurrenten och tidigare kunden Ocado för patentintrång på nyckalmarknaderna Storbritannien och USA. Nu gör Ocado “tillbakakaka” och stämmer Autostore för patentintrång i Polen, hemmamarknaden Norge och i Tyskland – Autostores största marknad.

Den norska automationsleverantören Autostore, som grundades 1996 och i förra veckan fick en ny storägare i form av japanska Softbank dr bolaget värderades till 66 miljarder kronor, stämde i höstas den brittiska e-mathandelsaktören Ocado Group för patentintrång i Storbritannien och USA:

“Vårt ägarskap till den teknologi som utgör hjärtat i Ocados lagersystem är tydligt, vi kommer inte att tolerera Ocados fortsatta intrång i våra immateriella rättigheter i sitt försök att öka sin tillväxt och försök att förvandla sig till ett globalt teknikföretag” sa Autostores vd och koncernchef Karl Johan Lier

Ocado går nu till ny motattack i patentstriden, och stämmer tre olika Autostore-bolag för patentintrång på hemmamarknaden Norge, i Polen samt i Tyskland, som är Autostores enskilt största marknad. 

“Ocado tar överträdelsen av sina IP-rättigheter på allvar och kommer att fortsätta att försvara sin position på lämpligt sätt” skriver en talesperson för Ocado i ett mail till Bloomberg News

Enligt Autostore är Ocados senaste drag en “taktisk distraktion” från huvudmålen i USA och UK: 

“Vi kommer inte att tolerera Ocados fortsatta intrång i våra innovationer eftersom bolaget bedriver lukrativa partnerskap genom att sälja vår teknik som sin egen. Vi är övertygade om styrkan i vårt mål och ingenting i Ocados senaste handlingar ändrar på det, kommenterar en talesperson från Autostore till Bloomberg.  

Ocado startade 2000 som en e-mathandel i UK och har tidigare köpt Autostores teknik till sina egna e-handelslager i England. De senaste åren har Ocado dock sadlat om till att själva erbjuda e-matautomation och system åt andra, där robotlagring är en del av lösningen de säljer. En aktör som köpt Ocados system är Ica, som använder Ocados systemlösningar i sitt nya e-handelslager i Göteborg som öppnar i vår, och där robotlagerlösningen planeras användas i det lager som just nu byggs i Brunna.

Av Hilda Hultén

Läs mer: 

AUTOSTORE STÄMMER OCADO FÖR PATENTINTRÅNG Reportage om konflikten oktober 2020

SÅ AUTOMATISERAS ICAS E-HANDEL Intervju med Ocados logistikutvecklingschef Sverker Lindbo, juni 2018. 

SVERIGES FÖRSTA DEDIKERADE E-MATLAGER KLART – Intervju med Andreas Jakobsson, logistikchef för e-handel på Ica oktober 2020.