Kungslinjen återupptas 2023

Under 2023 kommer färjelinjen Trelleborg-Sassnitz, den så kallade Kungslinjen, tillbaka till Trelleborg. Det är rederiet FRS Baltic som tar upp trafiken med den snabbgående katamaranen Skane Jet.

Färjelinjen Trelleborg-Sassnitz invigdes den 6 juli 1909 av kung Gustav V och den tyske kejsaren Wilhelm II. Men under pandemiåret 2020 fick den läggas ner till följd av såväl minskade frakt- och tågvolymer som färre passagerare. Men nu återupptas linjen av rederiet FRS Baltic.

Rederiets snabbgående katamaran Skane Jet seglar idag från Ystad hamn men kommer ändra kurs och segla till Sassnitz från Trelleborg med start nästa år. Färjan transporterar fler än 600 passagerare och 200 fordon på 2,5 timmar, vilket enligt rederiet gör den till den snabbaste förbindelsen till sjöss mellan länderna.

Trelleborgs Hamn har idag färjelinjer som trafikerar destinationerna Rostock, Travemünde, Swinoujscie och Klaipeda.

– Europas bästa RoRo-hamn kan återigen erbjuda hela fem linjer till Europa, det är det ingen annan svensk hamn som kan. Det kommer glädja många trelleborgare att linjen till Sassnitz är tillbaka samtidigt som det kommer främja turismen, kommenterar Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs Hamn.