Dahl bygger 72 000 kvm i Bålsta

Logicenters ska bygga Dahls nya centrallager; ett 72 000 kvm stort lager i Bålsta, som automatiseras av SSI Schäfer, och ska stå klart för inflytt i slutet av 2022. Logicenters köper också Dahls befintliga lager i Järfälla på 45 000 kvm.

I somras stod det klart att VVS-grossisten Dahl lade ned sina planer på att bygga sitt nya centrallager med Stendörren i Upplands Bro. Istället har man nu valt att teckna hyresavtal med Logicenters om en 72 000 kvm stor anläggning i Bålsta, som ska stå klar för inflyttning i slutet av 2022. Den nya fastigheten ska Breeam-certifieras och det finns möjlighet att installera solceller på taket.

Dahls nya centrallager hamnar i Bålsta, och blir 72 000 kvm stort. Lagret väntas stå klart i slutet av 2022. Bild Logicenters

Logicenters köper genom affären även Dahls nuvarande 45 000 kvm stora logistikanläggning belägen i Kallhäll, mellan Bålsta och Stockholm. Bålsta ligger i Håbo kommun, granne med Järfälla kommun där det befintliga lagret ligger. Det är även i Bålsta som Logicenters bygger Axfoods nya centrallager på 126 000 kvm.

– Att Logicenters har fått förtroendet att få utveckla Dahls nya logistikanläggning är oerhört roligt. Det är en fröjd att få etablera sig i en kommun som Håbo som verkligen förstår värdet av modern logistik och jag vill tacka kommunen för ännu ett gott samarbete, kommenterar Matthias Kettelhoit, vd Logicenters.

Logicenters förvärvar genom affären även Dahls nuvarande, 45 000 kvm stora logistikanläggning i Kallhäll, Järfälla, med tillträde under Q1 2021. Anläggningen kan byggas ut med upp till 12 000 kvm, och Dahl kommer att ha kvar verksamhet i fastigheten tills Bålsta-lagret är klart.

– Vi är oerhört glada över att återigen kroka arm med Logicenters. Det är givande att få samarbeta med en aktör som delar vår syn på hur morgondagens logistikanläggningar ska utvecklas och vi ser fram emot att flytta in i vårt nya toppmoderna centrallager, kommenterar Dahls vd Göran Dahlin.

I bild från vänster: Fredrik Kjellgren (ekonomidirektör, Dahl), Mikael Laag (advokat, företräder Logicenters), Carl Johan Enegren (Business Developer, Logicenters), Stina Magnusson (advokat, företräder Dahl), Jonathan Mankowitz på länk (logistikdirektör, Dahl), Matthias Kettelhoit (Head of Logicenters), Sven Blanke via länk (advokat, företräder Dahl), Göran Dahlin (vd, Dahl), Eva Sterner (Head of Development Logicenters) och Björn Oswaldsson (jurist, företräder Logicenters). Foto Logicenters

Automatiseras av SSI Schäfer

Lagret förväntas tas i drift under 2023, och automatiseras av SSI Schäfer. Systemet från SSI Schäfer består av ett pallhanteringsområde med palltransportör för att ta gods till och från arbetsstationer och ett höglager (HBW) för lagring av pallar. Småvarorna hanteras i ett 24 meter högt Flexi-shuttlesystem som kommer att lagra både lagerlådor för plockning samt kartonger för palletering. Plockning kommer att ske vid goods -to- person stationer i kombination med palleteringsrobotar för att slutföra beställningarna före leverans.

– Det har varit en stor utmaning att hitta en lösning för Dahl eftersom de ställer höga krav på oss både med ett brett produktsortiment samt höga krav på ergonomi. Vi har arbetat tillsammans med Dahl som ett team från dag ett och resultatet är ett enastående lager med hög automatiseringsnivå och några nya och innovativa lösningar, säger Hans Ekström, Solution Design Manager för SSI Schäfer och ansvarig för projektet.

Även på Håbo kommun är man nöjda med etableringen:

– Det är mycket glädjande att Logicenters återigen har valt att etablera sig i vår kommun och vi ser även fram emot att välkomna Dahl till Håbo. Vi är övertygade om att Håbos strategiska läge i regionen kommer att komma deras verksamhet väl till pass, kommenterar Mattias Jonsgården, kommundirektör i Håbo kommun.

– Företag och företagande skapar arbetstillfällen och är en prioriterad fråga i kommunen. Vi är därför glada över den nya etableringen i Håbo och ser positivt på de höga hållbarhetsmålen och fastighetens tänkta miljöcertifiering, kommenterar Liselotte Grahn Elg, kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun.