Maktrelationen och förtroendet mellan logistikbolag och transportköpare är avgörande för att få till ett skifte till ett mer energieffektivt transportsystem. Det visar en färsk studie från SSPA och Linköpings universitet.
– Vi har tittat på två fall där man har lyckats få till ett skifte och det finns en hel del att lära där, säger Uni Sallnäs, logistikforskare vid Linköpings universitet.
Att skifta från vägtransporter till mer energieffektiva transportlösningar som sjö och järnväg är avgörande för att minska transporternas miljöpåverkan. Men att som varuägare eller logistikbolag gå från att vilja minska sin miljöpåverkan till att faktiskt lyckas är inte det enklaste.

– Som transportköpare är det inte bara att ställa krav på logistikbolagen i upphandlingen och vänta sig att det ska ge effekt. Att få till en överflyttning kräver mer än så i form av samarbete kring de här frågorna, säger Uni Sallnäs, lektor och forskare i miljölogistik vid Linköpings universitet.
Svårt att lyckas
Tillsammans med Sara Rogerson och Vendela Santén på forskningsinstitutet SSPA har Uni Sallnäs tittat på hur ett modalt skifte till mer energieffektiva transportlösningar skulle kunna bli verklighet. Arbetet har skett i projektet AKTSAM; ett treårigt forskningsprojekt som finansierats av Energimyndigheten, och där den avslutande delen av projektet resulterat i en artikel som publicerades i juli. Artikeln handlar om hur faktorer som makt och förtroende påverkar möjligheterna till ett modalt skifte.
– Vi har tittat på två fall där man lyckats få till modala skiften, i det ena fallet från väg till järnväg och det andra fallet från väg till sjö. Det handlar om två svenska fall med två svenska handlare och två relativt stora internationella logistikbolag, där vi pratat med de svenska organisationerna, berättar Uni Sallnäs.
I bägge fallen försökte forskarna ta reda på vilka faktorer som gjort att projekten blivit framgångsrika.
– Det är ju inte så ofta som företag lyckas med de här modala skiftena, även om varuägare ofta har ambitioner om att minska sina transporters miljöpåverkan. Vi ville ta reda på vad det är som gör att den här typen av projekt lyckas. Makt och förtroende är ju ganska röriga begrepp, men som är väldigt intressanta att titta på ur ett forskarperspektiv.
Makt ur bredare perspektiv
Den vanliga akademiska definitionen på makt, eller “Power” handlar om resurser som företagens expertis, storlek eller makt som kund.
– De faktorerna har en stor betydelse, men vi har tittat bredare, och även undersökt den makt som finns inbyggd i företagens processer och värderingar.
I bägge fallen som forskarna tittade på så visade sig att företagens gemensamma värderingar vara avgörande för att få till skiftet.
– Vi såg att de företag som lyckats vara ganska lika i sina synsätt, de hade liknande värderingar och uppskattade att den andra parten kom med idéer och förslag på lösningar. Samtliga företag beskrev också att mycket av framgången berodde på personliga relationer mellan individer i företagen, något som kan översättas till förtroende.
Måste in tidigt i processen
Även i processerna så såg forskartrion en tydlig framgångsfaktor: Ju tidigare i processen som logistikbolagen släpptes in, desto lättare var det att hitta konstruktiva lösningar.
– Ofta upphandlar varuägare hållbara transportlösningar genom att ställa krav, men i de här fallen så släpptes transportörerna in i diskussionen tidigare, redan innan transportupphandlingen sattes igång. Det handlar om ett ömsesidigt förtroende.
Varuägare behöver bli bättre på att släppa in logistikbolagen tidigare i processen.
Här tror Uni Sallnäs att det finns något att lära både för transportköpare och logistikbolag.
– Varuägare behöver bli bättre på att släppa in logistikbolagen tidigare i processen. Logistikföretag sitter på kunskaper om transportsystemen som gör att de kan se lösningar som man kanske missar annars, varuägarna behöver lära sig att lita på logistikbolagens expertis.
Logistikbolagen behöver i sin tur bli tydligare med den makt i form av kunskap och expertis de sitter på, menar hon.
– Logistikbolagen behöver pusha mer kring vad de kan, så att varuägarna förstår att den här kunskapen finns. Framför allt är det viktigt att förstå hur de här maktförhållandena fungerar och vilken betydelse samarbetet har för att få till en förändring.
Av Hilda Hultén
Läs mer:
Länk till artikeln
Länk till slutrapporten för AKTSAM