Malmö hamn kan få batterifabrik

Norra hamnen i Malmö kan bli etableringsplats för en stor ny batterifabrik som svensk-amerikanska Texel Energy Storage vill bygga. Etableringen kan innebära 5 000 nya jobb, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö stad erbjuder nu etableringsmark i norra hamnen, Malmö Industrial Park, till svensk-amerikanska Texel Energy Storage. Företagets plan är att bygga en stor batterifabrik som kan ge omkring 5 000 nya jobb.

– Den plats Malmö erbjuder är fantastisk med tillgång till både järnväg och annan transport, men framför allt hamnen, säger bolagets vd Lars Jacobsson till Sydsvenskan.

– Detta är bra för framtiden, regionen och inte minst Malmö Industrial Park och Malmö, kommenterar Olle Anderberg, projektledare för norra hamnen på Malmö Stad.

MG Real Estates nya logistikfastigheter i norra hamnen i Malmö kan få batterifabrik som granne. Foto Hilda Hultén

Kan lagra värmeenergi

Texel Energy Storage grundades 2018 och har utvecklat en ny batteriteknik; en kombination av en stirlingmotor och ett termokemiskt batteri som kan lagra värmeenergi, som utvecklats av det statliga forskningslaboratoriet Savannah River National Laboratory i USA. Batterierna ska vara cirkulära och innehåller inte kobolt eller andra ovanliga metaller, kan lagra värme från exempelvis solenergi.

Batterier för större applikationer

Enligt grundare och vd Lars Jacobsson är batteritekniken nischad mot större applikationer än litiumjon-batterier, och termokemisk batterilagring kan användas till att skala upp lagringen ytterligare ett steg till att energisätta allt från bussar, lastbilar och båtar, till hela bostadsområden och
städer.

– Vår teknik skiljer sig egentligen inte över huvud taget från litiumbatteri, förutom att den är
mer nischad på stora användningsområden. Om litium är skalbart från bilar och nedåt, är vår teknik skalbar från bilar och uppåt,” säger Lars Jacobsson i en intervju med DI.