Mathem i samarbete med Vok Bikes

Svenska e-handlaren Mathem inleder ett samarbete med Tallinn-baserade Vok Bikes för att göra last mile-transporterna i sin Express-tjänst fossilfria.

Strax före årsskiftet tillkännagavs att Mathem, som i våras förvärvade Mat.se, kompletterar sitt kunderbjudande med en ny tjänst – Mathem Express. Tjänsten gör det möjligt för kunder att beställa hem sina dagligvaror online och få dem hemlevererade inom ca 30 minuter.I en satsning på att göra last mile-leveranserna fossilfria inleder företaget ett samarbete med Tallinn-baserade Vok Bikes.

Fordonen har redan testats med framgång för flera företag i Tallinn och Vilnius. Mathem blir dock först ut att använda cyklarna i Sverige. Till en början kommer tjänsten omfatta alla hushåll på Södermalm, Reimersholme och Långholmen i Stockholm, men planen är att utvidga till flera delar av landet.

– Planen är att redan i år ha 100 procent fossilfria leveranser över hela linjen. Dessutom vill vi nolla våra nettoutsläpp innan 2030, kommenterar Simon Fellin, senior produktchef för Mathem Express.

Nu siktar Vok på att stärka sin flotta av lastcyklar för att öka tillgängligheten i Sverige. Bland annat kommer de trappa upp produktionen under 2022 med en helt ny fabrik samt nyrekryteringar inom framför allt produktion, försäljning och marknadsföring. Företaget berättar också att leveransföretaget Foodora kommer börja använda cyklarna inom ett par veckor.

– Vårt huvudsakliga mål är att minska antalet bilar på vägarna för att förbättra stadsbilden för både fotgängare och cykelförare. För att uppnå detta krävs större volymer och ett innovativt tillvägagångssätt. En stor flotta och en prenumerationsmodell gör det snabbt och bekvämt för våra kunder att införa fordon, vilket i sin tur gör det möjligt för oss att bidra till utfasningen av mindre hållbara leveransmetoder, kommenterar Indrek Petjärv, Voks vd och medgrundare.