Northvolt köper amerikanska batteriutvecklingsföretaget Cuberg

Northvolt förvärvar det USA-baserade företaget Cuberg och etablerar ett nytt teknikcenter i Silicon Valley. Cuberg ska leda företagets batteriutveckling för elektromobilitetsmarknaden.

Med förvärvet av Cuberg Inc. kommer företaget etablera ett teknikcenter i Silicon Valley. Det nya centret ska bland annat fokusera på materialforskning och utveckling av litiumjon-anoder och elektrolytteknologi. Genom centret blir det möjligt för företaget att samarbeta med ledande teknikföretag och universitet i Silicon Valley, med målsättningen att brygga pågående forskning mellan Europa och Nordamerika.

Northvolt vill slå ihop sina produktionsresurser med Cubergs förmåga att utveckla ny teknik för att stärka sin portfolio inom bil- och industriprodukter. Målsättningen är att industrialisera battericeller som överstiger 1 000 Wh/l till 2025. Den nya teknologin ska rullas ut på marknaden för elektromobilitet inom tre år, med start i elektriskt flyg.

– Att kombinera dessa styrkor med kapaciteten och tekniken från Northvolt tillåter oss att göra avsevärda förbättringar i både prestanda och säkerhet medan vi driver ner kostnaden ännu mer för nästa generations battericeller, kommenterar Peter Karlsson, vd och grundare för Northvolt.

Det amerikanska företaget sprang ur Stanfords universitet 2015 med målet att kommersialisera nästa generations batteriteknik, baserad på en ny flytande elektrolyt kombinerad med en litiummetall-anod. Tekniken går att producera på existerande produktionsband för litiumjonceller.