Nytt verktyg ökar fyllnadsgraden med 10 procent

DB Schenkers data- och logistikexperter har tagit fram ett digitalt verktyg som kan optimera hur transporter packas för att minimera luft. Interna tester visar att det har potential att öka nyttjandegraden av containrar med 10 procent.

DB Schenker har tagit fram ett digitalt verktyg för att öka fyllnadsgraden för alla transportslag. Algoritmen, som döpts till BinPacker, ska hjälpa företaget att nyttja redan befintlig kapacitet mer effektivt och den har redan bevisat sig. Den första versionen av verktyget används internt på företaget och tester visar att det kan öka nyttjandegraden av containrar med 10 procent.

– Allt du behöver göra är att ange paketegenskaper som vikt, storlek och maximal belastning för dina kollin. BinPacker räknar sedan ut hur du mest effektivt staplar dem, kommenterar Holger Köhler som är ansvarig för dataanalys på DB Schenker.

Genom att mata in uppgifter om godsets fysiska egenskaper kan verktyget räkna ut det mest effektiva sättet att packa det på, oavsett transportmedel. En 3D-modell demonstrerar sedan den mest effektiva packningen.