Ny automatisk styrning för digitala lås

Nu lanserar fastighetssystemleverantörerna Momentum, FAST2, Vitec och accessplattformen Amido en lösning för automatisk access-styrning till majoriteten av marknadens alla digitala lås, där accessen styrs av hyresavtalets giltighetstid.

Marknaden för digitala lås och access växer, bland annat rapporterade Dagens Logistik i april att fastighetsbolaget SBB installerar digitala lås i sina fastigheter. När leverantörerna av digitala åtkomstlösningar blir fler måste fastighetsägare uppdatera flera system när hyresavtal tecknas eller upphör. Med ett gemensamt gränssnitt vill det nya samarbetet mellan fastighetssystemleverantörerna och accessplattformen försöka lösa det problemet.

Amidos plattform hanterar huvuddelen av alla accesslösningar i ett gemensamt gränssnitt för fastighetsägaren. Plattformen integreras sedan med fastighetssystemet vilket gör att så fort ett hyresavtal ändras så uppdateras all information automatiskt. Integrationen bygger på den öppna standarden fastAPI som tagits fram av bland andra Sveriges Allmännytta.

– Vi tror på öppna lösningar och samarbeten mellan leverantörer och detta projekt kommer resultera i ökad nytta för allas kunder, kommenterar Johnny Berlic, vd för Amido.

Först ut att testa den nya lösningen blir Halmstads Fastighets AB, HFAB, som redan implementerat den öppna standarden tidigare. De ser stor potential i lösningen.

– Denna integration medför inte bara förenklingar i administrationen, utan säkrar också upp hanteringen av access till våra objekt, kommenterar Magnus Johansson, IT-supportansvarig på HFAB och en av deltagarna i projektets referensgrupp.