Ny fraktlinje öppnad Nynäshamn–Hangö

Den 1 februari satte den första färjan på Stena Lines nya rutt mellan Nynäshamn och Hangö kurs mot Finland. Fartyget Urd lämnade hamnen Stockholm Norvik i Nynäshamn, efter en invigningsceremoni.

Till en början sker tre avgångar i veckan I vardera riktningen, men inom kort kommer det att finnas en daglig förbindelse mellan Nynäshamn och Hangö, när Stena Gothica ansluter till sitt systerfartyg i början av maj.   

–Med Urds avgång till Finland, täpper vi igen en lucka i vårt transportnätverk. Den nya linjen är primärt ett resultat av den dialog vi har haft med våra kunder och den efterfrågan vi mött från marknaden, kommenterar Johan Edelman, marknadschef Norra Östersjön Stena Line, i ett pressmeddelande.

Thomas Andersson, VD Stockholms Hamnar; Kristoffer Tamsons (M), Trafikregionråd i region Stockholm; Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn samt Johan Edelman, marknadschef Norra Östersjön Stena Line inviger den nya färjelinjen. Foto Stockholms Hamnar/Joacim Clarin

Den nya linjen ska möta den ökade efterfrågan från fraktkunder på transporter över Östersjön och vidare.

– Det är ett enkelt och tydligt upplägg med fokus på godstransporter, med syftet att etablera en ’flytande bro’ mellan Mälardalsregionen och södra Finland. Pålitliga fartyg och en flexibel, lösningsorienterad besättning är de pelare som Nynäshamn-Hangö vilar på, kommenterar Johan Edelman.

Det första fartyget mot finska Hangö avgick den den 1 februari och korsade Östersjön över natten, med en överfartstid om 12 timmar. Nynäshamn-Hangö är Stena Lines första rutt någonsin som kopplar samman Sverige med det finska fastlandet.

– Det är en stor framgång att vi tillsammans kan växa med ännu en linje, den här gången mellan Sverige och Finland, kommenterar Fredrik Lindstål (C), styrelseordförande för Stockholms Hamnar.

Färjorna Urd and Stena Gothica har vardera en kapacitet om 1.600 lastmeter och 186 passagerare.