Kicks flyttar logistiken till Rosersberg

Skönhetskedjan Kicks samlar e-handelslogistiken från Jordbro och butikslagret hos Aditro i Nykvarn i en ny, automatiserad omnilösning i Rosersberg, och härmar därmed koncernsyskonet Åhléns. Bolaget hyr 29 000 kvm lageryta i en ny logistikfastighet på totalt 41 000 kvm som byggs av Bockasjö och Kilenkrysset. Inflyttning i det nya lagret beräknas ske i september 2023. 

2020 blev det klart att Axel Johnsson-ägda butikskedjan Åhléns flyttar sitt centrallager från Jordbro till ett nytt, högautomatiserat omnikanallager i Rosersberg. Nu får Åhléns sällskap av koncernsyskonet Kicks, som också flyttar från Jordbro till Rosersberg och likt Åhléns satsar på en högautomatiserad omnikanallösning för logistiken.  

Samlar logistiken

Kicks säljer makeup, doft, hudvård och hårvård med 240 butiker i Sverige, Norge och Finland och en modern omnikanallösning, där fysisk butik och e-handel är integrerad. Kedjan grundades 1991 och ägs sedan 2002 av Axel Johnsson-koncernen, som även äger Åhléns. 

2018 flyttade Kicks sin butikslogistik till en tredjepartslösning hos Aditro Logistics i Nykvarn, för att göra plats för den växande e-handeln, som man bedriver i egen regi från ett 6 000 kvm stort lager i i Jordbro söder om Stockholm. Under 2021 påbörjade kedjan också en utrullning av att plocka e-handelsorder i butik, en lösning som ska skalas upp under 2022.

Nu är tanken att samla butiks- och e-handelslogistiken i en högautomatiserad omnikanallösning i Rosersberg.  

David Heeroma, operativ chef på Kicks

– Efter månader av förberedelser och hårt arbete av alla involverade team så känns det väldigt roligt att kunna kommunicera att vi nu tar nästa steg i Kicks Supply Chain Transformation och att vi har fattat ett investeringsbeslut som kommer framtidssäkra vår affär. Vi ser verkligen fram emot att påbörja implementationsfasen av det nya lagret i nära samarbete med bland annat Bockasjö och Kilenkrysset, kommenterar David Heeroma, operativ chef på Kicks. 

Vi har fattat ett investeringsbeslut som kommer framtidssäkra vår affär

Kicks gör genom lagerflytten den största investeringen i bolagets historia, och lägger drygt 200 miljoner SEK på den nya lagerlösningen, där bland annat en ny automationslösning ingår. Vilken typ av automation det handlar om framgår inte, men i Åhlens fall handlade det om en skyttellösning från Knapp. Det nya omnilagret kommer att serva kedjans samtliga egna butiker i Sverige, Norge och Finland och den växande e- handeln. Motivet bakom lagerflytten är att “säkra en effektiv, skalbar och hållbar logistiklösning för bolagets samtliga marknader, samtidigt som man skapar förutsättningar för fortsatt lönsam tillväxt”.

Byggs av Bockasjö och Kilenkrysset

Det är logistikfastighetsbolagen Bockasjö och Kilenkrysset som via ett gemensamägt bolag tecknat ett avtal med Kicks, där kedjan hyr  29 000 kvadratmeter på ett längre kontrakt i den drygt 41 000 kvm stora fastighet som bolagen bygger, intill Åhléns nya lager i Rosersberg. 

Joakim Hedin. Foto Bockasjö

– Vi är jätteglada att få in Kicks som hyresgäst. De har varit professionella och kompetenta i alla avseenden och det har varit en trevlig process, berättar Bockasjös vd Joakim Hedin.

De återstående 12 000 kvm i fastigheten är fortfarande outhyrda, men diskussioner pågår med potentiella hyresgäster

– Med tanke på hur stort tryck det är på logistikytor så lär det inte bli några problem alls att fylla de ytorna. 

Inflyttning hösten 2023

Logistikcentret ska utrustas med solceller och miljöcertifieras enligt Breeam nivå Excellent. Markarbetena påbörjas omgående och det nya högautomatiserade logistikcentret kommer vara inflyttningsklart hösten 2023. Fastigheten kommer efter färdigställandet att ingå i portföljen hos Kilenkryssets och Bockasjös nya gemensamma fastighetsbolag Roc Properties

– Tillträde för att påbörja installationen av Kicks automationslösning kommer att ske i november i år, och inflyttning är beräknad till september 2023, berättar Joakim Hedin. 

Kicks räknar med att kunna dra igång verksamheten i lagret i början av 2024.

Av Hilda Hultén