Ny tågpendel mellan Umeå – Västerås

Sandahlsbolagens tågoperatör Realrail startar en ny tågpendel mellan Umeå och Västerås. Det är bland annat Polarbröds olika brödkakor som ska ta tåget till Mälardalen.

Sedan december 2021 rullar en ny tåglinje för godstransporter mellan Umeå och Västerås. Operatören Realrail som trafikerar linjen ser ett ökat behov av hållbara transporter mellan Umeå och Mälardalen.

– Det är mycket gods som vill åka den vägen, bland annat Polarbröds, säger Erik Lögdström, platschef för Sandahls Goods and Parcels, som driver Umeå kombiterminal, på uppdrag av INAB (Infrastruktur i Umeå AB).

Växande norrbottnisk brödproduktion

Polarbröd har gjort sig kända för sitt framgångsrika och framåtblickande hållbarhetsarbete, där logistiken är en del. Hösten 2020 totalförstördes dock Polarbröds största bageri Älvsbyn i en brand och en stor del av företagets produktionskapacitet försvann över natt. I oktober 2021 invigdes dock den första produktionslinan i Poarbröds nya bageri i Älvsbyn och produktionen kommer framöver byggas ut i etapper. Även bolagets mindre bageri i Bredbyn har byggts ut för att snabbare kunna återta produktionskapacitet, och det är alltså bland annat deras brödkakor som nu ska ta tåget ner till konsumtionscentrat Mälardalen.

Ny tågpendel

Genom att etablera den nya tåglinjen mellan Umeå och Västerås kan flera långväga lastbilstransporter på sträckan ersättas med tåg, något som välkomnas av det lokala näringslivet.

– Vi är glada att näringslivet i vår region nu erbjuds den här möjligheten. På detta sätt lyfts lastbilar från E4:an vilket innebär stora vinster för miljön, kommenterar Daniel Rönnberg, marknadsstrateg på Inab.

Utöver den nya linjen, som startade i december 2021, driver Realrail sedan tidigare linjerna Umeå-Nässjö, Umeå-Helsingborg och Umeå-Göteborg tur och retur fem dagar i veckan, och häromveckan investerade Realrail i sju nya lok, som kommer användas i den egna verksamheten.

Av Klara Eriksson