Panattoni tar sitt allra första spadtag i Sverige

Nu tar Panattoni första spadtaget för 68 000 kvm lageryta i Enköping. Fastigheten byggs på spekulation och beräknas stå redo för inflyttning hösten 2023. Med rätt hyresgäst kunna generera upp till fyrahundra arbetstillfällen.

Panattoni är en av världens största utvecklare av logistik- och industrifastigheter som i slutet av 2021 gjorde entré på den svenska marknaden med ett historiskt stort markförvärv av Kilenkrysset. Ambitionen har sedan inträdet varit att bli marknadsledande på antalet utvecklade kvadratmeter och idag gick Panattoni från ord till handling när man firade första spadtaget för 68 000 kvm modern lageryta i Enköping.

– Det är en stor glädje och känns som en fantastisk prestation att redan efter 10 månader kunna sätta spaden i marken för vårt första projekt i Sverige. Detta är ett tydligt bevis på att vi är en multinationell samarbetspartner som med lokal organisation snabbt kan svara upp mot den stora efterfrågan på ytor för lager och lättare industri med hållbarhetstänk. Och som här, i utmärkt logistikläge, kommenterar Fredrik Jagersjö Rosell, Managing Director på Panattoni.

Fredrik Jagersjö Rosell. Foto: Emil Särnehed / SarnehedPhoto

Panattoni Europas utvecklingschef Norbert Sumislawski, Jan Persson vd och ägare av Kilenkrysset och Peter Book som är Kommunstyrelsens ordförande i Enköping talade vid invigningen, inför drygt 70 inbjudna åhörare.

– Vi är väldigt glada att Panattoni valt att satsa på Enköping. Deras etablering bekräftar vårt strategiska logistikläge i Sverige, kommenterar Peter Book.

Även byggföretaget YLAB, som är kontrakterade för ca 1,3 miljarder SEK, deltog under spadtaget och kunde berätta att lagerfastigheterna beräknas stå redo för inflyttning i slutet av 2023. Panattoni marknadsför just nu lagerytorna för svenska och internationella hyresgäster och man uppskattar att det kan ge uppemot 400 nya arbetstillfällen för Enköpingsborna. 

Panattoni har utöver projektet i Enköping redan nu ytterligare fem projekt i gång, bland annat i Strängnäs och Rosersberg. Samtidigt söks också ytterligare attraktiv mark att investera i.